Пътуване в детството на Кристо във Варна (снимки)

Изложба в Градската галерия показва ранни етюди на художника и фотографии на семейство Явашеви

Анани и Христо Явашеви, с. Качурите, 1945 г. Христо облечен като трапер. Снимка: Държавен архив - Габрово - Пътуване в детството на Кристо във Варна (снимки)

Анани и Христо Явашеви, с. Качурите, 1945 г. Христо облечен като трапер. Снимка: Държавен архив - Габрово

Фотографии от детството на Христо Явашев във Варна, където известно време живее семейството му, ще покаже Градската галерия в морския град на 5 август. Изложбата, озаглавена „Кристо – ранни етюди“, ще представи етюди от колекцията на Националната художесвена галерия, показани след смъртта на Кристо (1935 – 2020) във филиала на НХА в Бургас. Сега и варненци ще имат възможност да разгледат академичното начало на художника. Но освен платна, акварели и постери от Музея на НХА, варненската галерия ще покаже под формата на прожекция и снимки от живота на Явашеви.

Бащата на тримата братя – Владимир Явашев, е роден във Варна, където неговият баща Анание се установява през 1894 г. Анание Явашев преподава в местната Първа мъжка гимназия, в Девическата гимназия. Семейството живее 14 години във Варна, живеят в къща на ул. „Балкански“ №1, днес ул. „Иван Драсов“.

Анание Явашев. Снимка: Държавен Архив – Габрово

Карел Шкорпил и Анание Явашев са били учители в гимназията, както и археолози, основатели са на варненското музейно дело – първоначално създават археологическо дружество, което прави разкопки в околностите на града, по-късно събраните предмети стават основа на сбирката на Археологическия музей на Варна. Сега, в изложбата в Градската галерия, ще бъде показано писмо от Анание Явашев до Карел Шкорпил от 1925 г., в което му пише за разкопките в Демир баба теке.

Владимир Явашев със синовете си Анани и Христо (на коленете му)

За прожекцията директорката на Варненската галерия Пламена Димитрова-Рачева подбира ценни фотографии и документи от Държавния архив в Габрово и Разград. Между тях е снимка на малките Анани и Христо с баща им Владимир от Варна. Посетителите ще могат да видят родословно дърво на семейството, което започва с прадядото на художника Иван Явашев; ще има снимки от дома на Анание Явашев в Разград, на тримата братя Христо, Анани и Стефан пред опакования Райхстаг, от срещата между Кристо и родителите му в Ню Йорк, след като дълги години социалистическата власт не ги пуска да пътуват при сина си…

Америка за България

Кристо и Жан-Клод заедно с Владимир и Цвета Явашеви в Ню Йорк през 1980 г., когато властта най-сетне пуска родителите да видят сина си след 24 години раздяла.

Тримата братя Кристо, Стефан и Анани (от ляво надясно). Снимка: Държавен архив – Габрово

В галерията ще бъдат изложени и копия на два портрета, рисувани от студента (1953 – 1956) Христо Явашев – на актрисата Грациела Бъчварова, 1954 г., и на художничката Дора Бонева, 1956-а.

Христо Явашев, портрет на Дора Бонева, 1956 г.

Христо Явашев, портрет на Грациела Бъчварова

Кристо и Жан-Клод даряват 53 постера на Галерията за графично изкуство във Варна през 1997 г. по време на Международното биенале на графиката, когато журито присъжда на двойката „Златен диплом“ за принос в световното съвременно изкуство. Но те няма да бъдат показани в настоящата експозиция.

Изложбата „Кристо – ранни етюди“ ще бъде представена на откриването от изкуствоведа проф. Свилен Стефанов, зам.-ректор на НХА. Ценителите могат да я разгледат до 25 август.

Вижте още: СИМЕОН ДЯНКОВ: ПОКАНИХМЕ ОФИЦИАЛНО КРИСТО ДА СЕ ЗАВЪРНЕ В БЪЛГАРИЯ 

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах