POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пътуване в детството на Кристо във Варна (снимки)

Изложба в Градската галерия показва ранни етюди на художника и фотографии на семейство Явашеви

Анани и Христо Явашеви, с. Качурите, 1945 г. Христо облечен като трапер. Снимка: Държавен архив - Габрово - Пътуване в детството на Кристо във Варна (снимки)

Анани и Христо Явашеви, с. Качурите, 1945 г. Христо облечен като трапер. Снимка: Държавен архив - Габрово

Фотографии от детството на Христо Явашев във Варна, където известно време живее семейството му, ще покаже Градската галерия в морския град на 5 август. Изложбата, озаглавена „Кристо – ранни етюди“, ще представи етюди от колекцията на Националната художесвена галерия, показани след смъртта на Кристо (1935 – 2020) във филиала на НХА в Бургас. Сега и варненци ще имат възможност да разгледат академичното начало на художника. Но освен платна, акварели и постери от Музея на НХА, варненската галерия ще покаже под формата на прожекция и снимки от живота на Явашеви.

Бащата на тримата братя – Владимир Явашев, е роден във Варна, където неговият баща Анание се установява през 1894 г. Анание Явашев преподава в местната Първа мъжка гимназия, в Девическата гимназия. Семейството живее 14 години във Варна, живеят в къща на ул. „Балкански“ №1, днес ул. „Иван Драсов“.

Анание Явашев. Снимка: Държавен Архив – Габрово

Карел Шкорпил и Анание Явашев са били учители в гимназията, както и археолози, основатели са на варненското музейно дело – първоначално създават археологическо дружество, което прави разкопки в околностите на града, по-късно събраните предмети стават основа на сбирката на Археологическия музей на Варна. Сега, в изложбата в Градската галерия, ще бъде показано писмо от Анание Явашев до Карел Шкорпил от 1925 г., в което му пише за разкопките в Демир баба теке.

Владимир Явашев със синовете си Анани и Христо (на коленете му)

За прожекцията директорката на Варненската галерия Пламена Димитрова-Рачева подбира ценни фотографии и документи от Държавния архив в Габрово и Разград. Между тях е снимка на малките Анани и Христо с баща им Владимир от Варна. Посетителите ще могат да видят родословно дърво на семейството, което започва с прадядото на художника Иван Явашев; ще има снимки от дома на Анание Явашев в Разград, на тримата братя Христо, Анани и Стефан пред опакования Райхстаг, от срещата между Кристо и родителите му в Ню Йорк, след като дълги години социалистическата власт не ги пуска да пътуват при сина си…

Кристо и Жан-Клод заедно с Владимир и Цвета Явашеви в Ню Йорк през 1980 г., когато властта най-сетне пуска родителите да видят сина си след 24 години раздяла.

Тримата братя Кристо, Стефан и Анани (от ляво надясно). Снимка: Държавен архив – Габрово

В галерията ще бъдат изложени и копия на два портрета, рисувани от студента (1953 – 1956) Христо Явашев – на актрисата Грациела Бъчварова, 1954 г., и на художничката Дора Бонева, 1956-а.

Христо Явашев, портрет на Дора Бонева, 1956 г.

Христо Явашев, портрет на Грациела Бъчварова

Кристо и Жан-Клод даряват 53 постера на Галерията за графично изкуство във Варна през 1997 г. по време на Международното биенале на графиката, когато журито присъжда на двойката „Златен диплом“ за принос в световното съвременно изкуство. Но те няма да бъдат показани в настоящата експозиция.

Изложбата „Кристо – ранни етюди“ ще бъде представена на откриването от изкуствоведа проф. Свилен Стефанов, зам.-ректор на НХА. Ценителите могат да я разгледат до 25 август.

Вижте още: СИМЕОН ДЯНКОВ: ПОКАНИХМЕ ОФИЦИАЛНО КРИСТО ДА СЕ ЗАВЪРНЕ В БЪЛГАРИЯ 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90