Пътуваща библиотека тръгва из парковете на София

Обичани писатели и поети ще се срещнат с читателите си като част от програмата „Зелени библиотеки“ на Столична библиотека

Почитателите на четенето в парка през август могат да заемат нови заглавия от Библиобуса на Столична библиотека. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Пътуваща библиотека тръгва из парковете на София

Почитателите на четенето в парка през август могат да заемат нови заглавия от Библиобуса на Столична библиотека. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Столична библиотека излиза на открито за шеста поредна година – макар и да звучи като мярка против коронавирусната пандемия, каузата няма общо с COVID-19 и ще се случи за шести път. Тази година освен множество интересни занимания за по-младите читатели, инициативата предвижда срещи с популярни писатели и поети като Йордан Ефтимов, Иван Ланджев, Калин Терзийски, Марин Бодаков, Мирела Иванова, Петко Чухов, Бойко Ламбовски…

Кампанията, която ще започне на 1 август едновременно в Борисовата градина и на площада в град Банкя, цели да насърчи четенето и да привлече за каузата на книгите нови читателски публики. За „Библиобуса“, или мобилната библиотека със съвременни и класически заглавия на родни и чуждестранни писатели за заемане, може да се оглеждате още в парковете „Заимов“, „Гео Милев“, „Света троица“, Южен и Северен парк и градината в Люлин-център.

Събитията са разпръснати в уикендите и много от тях са насочени към децата – за първа година те ще могат да участват в атрактивно програмиране с роботчета-пчели, да усвоят умения за триизмерно рисуване, да изработят стик за сапунени балони с 3D писалки, да се забавляват с корейските популярни игри тухо и ют.

Родителите им ще може да се срещнат с Йордан Ефтимов, Мирела Иванова, Калин Терзийски, Анжела Димчева, Бойко Ламбовски, Иван Ланджев, Кристин Димитрова, Марин Бодаков, Иван Христов, Петър Чухов, Анджела Родел, Георги Гаврилов, Теодора Тотева, Том Филипс, Виолета Кунева , Хайри Хайдам и Мая Панайотова. Музикалния акомпанимент ще осигурят музикантите Иван Бороджиев (саксофон) и Симеон Германов (китара и вокал).

Фантастико

Продължава популярната инициатива „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“. Посетителите ще могат да вземат интересна нова или да оставят вече прочетена книга на специално предвидените места в парка. Миналата година бяха дарени от софиянци за софиянци над 1200 книги.

За първа година документална изложба ще придружава събитията от официалната програма –  кадри от архива на Столична библиотека ще бъдат подредени в „Из парковете на София –минало и настояще“. Експозицията представя богатата история на „зелената украса на столицата“ – софийските паркове , в които Столична библиотека провежда кампанията си.

Децата ще забавляват певецът и музикант Боби Мирчев, Таня Гигова от куклено-театрална школа „ГлухАРТчета“, ще рисуват и оцветяват занимателни книжки с ръководителя на Арт ателието на Детския център художника Христо Кърджилов.

Нови детски книги и занимателни игри ще представят издателствата „Лексикон“ и „Клевър бук“, Американски център и Корейския кът към Столична библиотека. Малките посетители ще получат подаръци – детски книжки и химикалки.

Всички желаещи ще могат да получат безплатна читателска карта.

На 1 август може да откриете зелената библиотека едновременно в Борисовата градина и в Банкя между 11 и 15 ч. В същия часови диапазон пътуващата колекция книги, придружена от поети, писатели и интересни занимания, ще се разположи в парка „Заимов“ и в парка на Люлин-център на 8 август. На следващия ден мястото е паркът „Гео Милев“. На 15 август се оглеждайте за Библиобуса в Южен парк. На 22 и 23 август кампанията е съответно в Северен парк и в Градската градина. Последният ден е 29 август – тогава Столична библиотека излиза в парка „Света Троица“.

Това обаче не означава, че институцията ще преустанови обичайната си работа. Сградата ѝ на площад „Славейков“ ще продължи да работи с посетители през целия август.

„Зелени библиотеки“ се провежда за първи път през 2015 г. Оттогава начинанието е привлякло над 5 хил. нови читатели на Столична библиотека, а посетителите в парковете надхвърлят 15 хиляди.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах