Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пътят на буквите и азбуката като мисия

Документален филм ни показва къде са Св. св. Кирил и Методий в ежедневието ни

Лентата е замислена по повод 1200-годишнината от рождението на по-големия брат – Методий (815 – 885) и търси отражението в днешния ден на сътвореното преди повече от 11 века. - Пътят на буквите и азбуката като мисия

Лентата е замислена по повод 1200-годишнината от рождението на по-големия брат – Методий (815 – 885) и търси отражението в днешния ден на сътвореното преди повече от 11 века.

Една история на повече от 11 века се разказва отново, в модерен прочит. Как присъстват Светите братя Кирил и Методий и тяхното дело в ежедневието ни днес и как идеята за азбуката може да се превърне в мисия? Това търсят създателите на документалния филм „Пътят на буквите“, който ще видим на 11 май от 19 часа в кино „Люмиер“.

Исторически документи, паметници и изображения на светите братя в Словакия, Гърция, Македония, Италия, Чехия, Германия, Русия и България се редуват в един пътепис във времето и пространството със съвременни тълкувания за мисията на братята – понякога спорни, оживели в думите и творбите на хора от различни националности.

Лентата е замислена по повод 1200-годишнината от рождението на по-големия от двамата – Методий (815 – 885) и търси отражението в днешния ден на сътвореното преди повече от 11 века.

Целта на авторите на „Пътят на буквите“ (режисьор – Ралица Димитрова; сценаристи – Десислава Найденова, Ралица Димитрова; оператор – Пламен Герасимов) е да разчупят догматично отстояваните разбирания и да разкажат по новому една уж позната стара история, която всички славяни в Европа тълкуват по свой начин.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Филмът е един от първите кинопроекти, на които Националният дворец на културата е копродуцент. Датата на първото му излъчване, празникът на Св. св. Кирил и Методий, съвпада и с откриването на 21-ото издание на Салона на изкуствата.

Отново на 11 май, паралелно с прожекцията в „Люмиер” (цената на билетите е 6 и 4 лева), филмът ще бъде показан и в Българския културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена. Подготвя се и безплатна прожекция във Велико Търново на 21 май.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах