Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Павел Васев: „Йоан Кукузел“ не поискаха хонорар за Нотр Дам

Но Георги Петров не хвърли гнева си върху колегите си, а в скверно слово срещу Вежди Рашидов

Църковният хор „Йоан Кукузел“ пя на 16 април в катедралата Нотр Дам в Париж. - Павел Васев: „Йоан Кукузел“ не поискаха хонорар за Нотр Дам

Църковният хор „Йоан Кукузел“ пя на 16 април в катедралата Нотр Дам в Париж.

Църковният хор „Йоан Кукузел“ не поиска хонорар за концерта в Нотр Дам, техен представител заяви, че участието е чест за тях. Това заяви по БНТ тази сутрин по телефона Павел Васев – бивш директор на Българския културен институт в Париж, в момента съветник на Рашидов и и.д. директор на Националния филмов център. 

Васев се включи по време на разговор в студиото, посветен на ниското заплащане в културата. В предаването участваха оперната певица Дарина Такова и композиторът Ценко Минкин.

Георги Петров се прочу покрай статуса си във Фейсбук, ден преди „Йоан Кукузел“ да пътува за Париж, където на 16 април бе концертът им в катедралата Нотр Дам – част от съпътстващата програма около откриването на изложбата „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра. Петров разкри, че за участието си хорът няма да получи хонорар, а само командировъчни от 35 евро на ден. Заради обидния тон и вулгарните думи певецът бе отстранен от групата. След завръщането на делегацията от Париж, в медиите скандалът се разгоря, тъй като министърът на културата Вежди Рашидов заяви по Би Ти Ви, че ще даде 50 лв. от себе си на Петров, за да се успокои и да не пее. Думите му бяха последвани от искане на оставката на Рашидов.

„По стечение на обстоятелствата на 25 март тази година бях в Париж, където в Българския културен институт срещнах хориста от “Йоан Кукузел Ангелогласния” Георги Миков, който се грижи за организацията при гостуванията на хора – разказа по БНТ Васев. – Той договаряше с директорката Диана Игнатова участието в Нотр Дам дьо Пари и сподели с нас, че за тях това е изключителна чест, защото колцина са тези, които са пели в тази знаменита по цял свят катедрала. И не постави въпроса за заплащане на хонорари.

А след това на сбирка в София, когато хористите обсъждат гостуването в Париж, тенорът Георги Петров отказва да участва без възнаграждение, което безспорно е негово право. Той обаче не смее да хвърли гнева си върху колегите си, с които заедно музицира, а го излива в скверно слово във Фейсбук срещу министър Рашидов. Ето как един личен избор се превърна в некоректна дискусия.

Аз не вярвам, че в следващите 30 години България ще успее да постигне такъв успех във Франция със свое изкуство.

Българската история знае за незаслуженото поругаване на не един министър на културата – от Иван Вазов, през Шишманов, или неотдавна Димо Димов. Такава е тяхната съдба – да бъдат несправедливо хулени. След време ние да оценим стореното от тях. Аз призовавам всички да се гордеем сега с българската култура и да ценим всичките и дейци.

Но имам един въпрос към г-жа Дарина Такова – тя склонна ли е да прочете в ефир онова, което Георги Петров, написа във Фейсбук? Готова ли е да прочете на студентите си това слово?“

Дарина Такова отговори, че няма нужда да го чете в ефир: „Излишни са тези панаири, защото всички го прочетоха и видяха какво се крие зад този негов апел.“ По-късно продължи: „От дребните неща не се забелязва един гигантски проблем – не става въпрос за това какво точно се е случило след реакцията на Георги Петров, въпреки че това беше искрата, нито че има конфликт между него и министър Рашидов. А за това какво последва от тук – една колективна реакция на обществото, хората изригнаха срещу един министър на културата, което не е за пръв път“.

Павел Васев разказа още, че при откриването на Болшой театър през 2012 г. „Йоан Кукузел“ са пели срещу хонорари. А Георги Петров съобщил по радиото, че в Москва съставът не е получил заплащане. Васев разкри, че всеки от хористите е получил по 172 евро, изплатени с обща ведомост от Българският културен институт в Москва. Командировката им в Русия била поета от руското министерство на културата.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg