VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Павел Васев: Митовски не се отчете за средствата, получени от НФЦ

Кризата в театъра е заради липсата на едни 11 млн. лв., извоювани с въвеждането на Реформата в сценичните изкуства, твърди бившият директор на Народния и настоящ и.д. директор на Националния филмов център

„Всички кинематографисти добре знаят недъзите - както на Закона за филмовата индустрия, така и на устройствения правилник на НФЦ, по който работим. И за мен голяма въпросителна е защо от 2008 г. досега това не е коригирано“, казва Павел Васев. Снимки: Румен Добрев - Павел Васев: Митовски не се отчете за средствата, получени от НФЦ

„Всички кинематографисти добре знаят недъзите - както на Закона за филмовата индустрия, така и на устройствения правилник на НФЦ, по който работим. И за мен голяма въпросителна е защо от 2008 г. досега това не е коригирано“, казва Павел Васев. Снимки: Румен Добрев

От месец март насам Националният филмов център е с нов и.д. директор – Павел Васев, кинорежисьор, председател на Съюза на филмовите дейци до 2000 г., бивш зам.-министър на културата, работил в последните години като директор на Народния театър. Пенсионира се на поста в края на 2014 г., след което стана съветник на министъра на културата и впоследствие – директор временно на НФЦ, станал нарицателно за скандали от всякакво естество. Васев се зае да реформира системата, започна с ремонт на Закона за филмовата индустрия. Междувременно го застигна поредният опит за блокаж на държавната филмова субсидия. 

Затова го поканихме разкаже как се справя с „армагана“ в българското кино – младата продуцентка Росица Караджова, която оспорва заповедта му след последната сесия за държавна помощ за игрално кино.

Мерки и теглилки в Националния филмов център

– Блокирана ли е последната сесия на Националния филмов център, г-н Васев?

– Не е блокирана. След обявяването на резултатите от майската сесия за игрално кино – отново от фирма „Армаган“, внесоха четири жалби в Административния съд. Магистратите излязоха с решение, че жалбите са недопустими, няма правен интерес да ги придвижат, защото проектът на продуцентска фирма „Армаган“ не е класиран дори в рамките на тези 70%, които са задължително условие за включване в списъка на възможните, потенциалните потребители на държавна помощ. В момента „Армаган“ обжалва на по-висока инстанция, пред Върховния административен съд. Той обаче вече се е произнесъл по идентични жалби на тази фирма от миналата година – всички те паднаха в съда. И моята прогноза е, че ВАС ще потвърди решенията на Административния съд. Още повече, че отпадна и жалбата за незабавно изпълнение на заповедите за държавна помощ.

– Заради оспорването в съда колко време ще трае забавянето на снимките на четирите филма, спечелили субсидия?

– Няма да има забавяне. След като излезе решението на Художествената комисия, предстои окончателното формиране на бюджета, защото това е първата стъпка по събирането на средствата. Следващата стъпка са намиране на други контрагенти – някои продуценти участват на сесии на „Евроимаж“, а те траят най-малко една година, други участват на сесии на сродни организации в Румъния, Сърбия, Хърватия, Франция, Германия, в различни фондове и фондации, в конкурс на БНТ. Нашата помощ се движи между 50 и 80% от бюджетите на спечелилите филми.

Единият от елементите в жалбата на „Армаган“ е защо за всеки филмов проект е издадена отделна заповед. Те, според мен, са направени перфектно от гледна точка на Административния кодекс – по тази причина тяхното обжалване е безсмислено и обречено на провал. За всяко едно отделно дело на нашия защитник се полага съответното възнаграждение. И ако фирмата загуби, ще трябва да плаща четири различни възнаграждения за нашите юристи.

– Как си обяснявате появата на този „армаган“ в българското кино, този порив да се оспорва всяко решение на НФЦ?

– Първо трябва да кажа, че това е право, защитено от закона, и никакви коментари не могат да го оборят. Всеки участник в този процес на явяване на конкурс може да оспорва всяко решение на администрацията на Националния филмов център. А дали зад това се крие някаква друга тенденция…, трудно ми е да кажа. Но считам, че всички кинематографисти добре знаят недъзите – както на Закона за филмовата индустрия, така и на устройствения правилник на НФЦ, по който работим. И за мен голяма въпросителна е защо от 2008 г. досега това не е коригирано.

– Вие какво правите в тази посока?

– Заедно с Националния съвет за кино сме подготвили вариант за промени в Закона за филмовата индустрия и за нов устройствен правилник. Един от най-важните пунктове в тези корекции е да се определят задълженията на изборните художествени комисии за всеки един от жанровете кино. Там не може да има двусмислия – един вид ние ще определим дванайсет, петнайсет, двайсет филма, а някой друг ще каже кои точно ще получат държавна помощ.

Вторият момент е свързан с действията на Финансовата комисия. Във всички дела, които са заведени срещу Националния филмов център, в решенията на различни състави на съдилищата, е записано, че устройственият правилник е в противоречие със Закона за филмовата индустрия. Много е възможно през есента Върховният административен съд да отмени устройствения правилник, което значи блокиране на дейността на НФЦ. По тази причина ние готвим нов правилник. Финансовата комисия е носител на конфликт. Художествените комисии, които са изборни, вземат решения от художествено естество, а Финансовата комисия, която също е изборен орган и също представлява творческите и продуцентските асоциации, не може да разпределя самостоятелно и да повтаря избора на художествените комисии, защото държавната помощ се отпуска от държавата. А в случая държавата – в лицето на НФЦ – въобще не участва в този процес. Тя е само един регистратор, трансмисия. Съществената промяна, която искаме да въведем, се състои в следното – преговорите между продуцентите и НФЦ за размера на държавната субсидия трябва да се водят със самата агенция, с нейните експерти. А Финансовата комисия предлагаме да се превърне във финансов арбитраж. Защо? Сядам с един продуцент да обсъдя неговия бюджет. Той предлага примерно 9 млн. лв., аз – 8. Когато не намерим общ език, продуцентите трябва да имат възможност преди да се отиде на съд, казусът да влезе в арбитражна комисия и тя да намери балансирано решение.

Ние не отстраняваме възможността за съдебен спор. Само даваме един междинен етап, което е световна практика. Никъде в закона не е предвидено НФЦ да обсъжда с продуцентите параметрите на един филмов проект, как да бъде гарантирана неговата състоятелност.

Има и още нещо. Всички членове на Националния съвет за кино смятат, че има нужда от рестрикция на Закона, от въвеждане на контролни механизми. В момента това е твърде изчистено – приема се един-единствен отчет от експерт-счетоводител и край, точка по въпроса.

– Оказва се, че онзи, който е получил държавна субсидия за филм, но не го е заснел по някаква причина, не се налага да връща парите!

– Не само. Знаете ли, че Техническата комисия на НФЦ не се е събирала от 2008 г.? Тя приема изображението на филма, звука и всички негови технически параметри. Техническата комисия работи в интерес на зрителя, тя трябва да отговаря за това постигнати ли са стандартите, с които зрителят трябва да бъде защитен.

– Ето защо звукът в новото българско кино е толкова лош, много зрители се оплакват, че не разбират нищо от говора на актьорите…

– Тази комисия не е работила от 7 години, поради което практически тези филми са с незатворен производствен процес. Редица от тях неслучайно не се появяват на екран. Разпространителите не ги искат – не отговарят на технически параметри, просто е. В НФЦ съм от 15 март и в началото на месец май тази комисия заработи. Занапред ще трябва да се спазват всички технически параметри.

Редица от новите филми не неслучайно не се появяват на екран. Разпространителите не ги искат - не отговарят на технически параметри, просто е.

Редица от новите филми не неслучайно не се появяват на екран. Разпространителите не ги искат – не отговарят на технически параметри.

– Каква санкция според корекциите на Закона грози продуцент, взел пари за филм и не го е заснел?

– По закон ясно е написано какво става със злоупотребата с държавни средства – министърът на културата издава наказателно постановление за нарушителите.

1 2 3Следваща страница

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС