СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Павел Васев напуска Народния театър

Пенсионира се в края на годината

"Нищо не мога да направя повече за колегите си в тяхната ежедневна битка за оцеляване. Българската култура върви към минимализация", твърди Павел Васев. - Павел Васев напуска Народния театър

"Нищо не мога да направя повече за колегите си в тяхната ежедневна битка за оцеляване. Българската култура върви към минимализация", твърди Павел Васев.

Павел Васев напуска Народния театър, потвърди самият той пред „Площад Славейков“. Директорът на първата ни трупа очаква Министерството на културата да го пенсионира в края на годината, тъй като на 15 април той навърши 63 години. 

„Още в края на 2014 г. съобщих и на колегите си, и в Министерството, че ми предстои пенсиониране, – разкри Васев. – Имаше вариант това да се случи по-рано, но сега трябва да го отложа до декември. Тези неща са част от ежедневието – не може да пенсионирам хора в театъра, на които им е дошло времето, а самият аз да се ослушвам.“

Павел Васев е един от най-добрите мениджъри, управлявали национален културен институт у нас. Начело на Народния той увеличи многократно и зрителите, и приходите на трупата. Сега обаче напуска театъра с убеждението, че нищо повече не може да направи за него.

„Считам, че няма с какво да помогна на колегите си в тяхната ежедневна битка за оцеляване, защото това тяхното е битка за оцеляване, не е нещо нормално, – казва Васев. – Българската култура върви към все по-голяма минимализация. С всеки изминал ден се чудят как да намалят средствата за култура. Аз лично в такъв процес няма какво да правя. Даже се пошегувах пред колегите си, че ще емигрирам в Македония, защото там се грижат за културата си много повече от нас“.

Неотдавна Вежди Рашидов призна пред „Площад Славейков“, че близкият му приятел Павел Васев има проблеми с Министерството на културата: „Не му дават пари и е затруднен с разплащанията. Той е принципен човек, страшно подготвен и полезен, стои денонощно в Народния театър. И ако аз успях да измоля 10 млн. лв. за реформата от Симеон Дянков, това беше, защото Павел Васев всеки ден ми чукаше на вратата и ми носеше оставка в кабинета“.

Сега обаче Васев твърди, че проблемите му не са с Министерството на културата, а въобще с държавата. „Въпросът е, че се бавят парите не само на Народния театър, а на всички културни институти в сценичните изкуства. Няма персонално отношение към мен. Бил съм в най-добри и приятелски взаимоотношения с всички бивши министри на културата… А сегашният е млад човек – с него не съм имал обстоятелства, по които да работим заедно. Конфликт между Народния театър и министерството няма. Разбира се, има работни спорове – едните защитават една позиция, други – друга. Но какво от това“.

За Павел Васев Народният театър не е просто работа, а кауза. „Затова казвам, че някой друг трябва да се заеме с тази работа. Аз не можах да осигуря адекватен бюджет за работа на Народния театър. Ще се явят други, по-млади хора, които ще има други качества на аргументите, друг подход, друго разбиране и ще успеят, сигурен съм“.

Васев не напуска без болка театъра, където бе всеки ден в последните 5 години: „Аз съм изключително привързан към трупата. Но много по-важно е как тя ще работи и ще се развива, отколкото какво ми минава на мен през главата…“

Народния ще стартира новия сезон с Павел Васев. Той ще бъде начело на театъра за честването на 110-ата му годишнина през месец ноември.

Конкурсът за поста му ще бъде обявен в края на 2014 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Хайде и утре

kapatovo.bg