Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Павел Васев остава директор на Народния театър?

До броени дни обявяват конкурс за шеф на Софийската филхармония

Павел Васев обяви, че излиза в пенсия в края на годината по собствено желание. - Павел Васев остава директор на Народния театър?

Павел Васев обяви, че излиза в пенсия в края на годината по собствено желание.

Павел Васев вероятно ще остане директор на Народния театър. В началото на годината той обяви в Министерството на културата, че му предстои пенсиониране, за да обявят конкурс за мястото му. Държавните чиновници успели да се споразумеят с него да ръководи трупата поне до края на годината. Е, този момент дойде. Всеки момент ще стартира конкурсът за най-желаното директорско място в културата. В арт министерството ще обявят за вакантно не само това, а и още над 20 кресла за началници на културни институти. Между тях е и Софийската филхармония.

Още когато стана ясно, че Павел Васев ще се оттегли от поста, апетитите за него се отприщиха. Калин Сърменов дори сам се похвали, че ще атакува позицията. Междувременно в Народния театър актьорите както винаги решиха тайно сами да изберат своя директор. По идея на Стефан Данаилов за административен директор бе привлечен Виктор Бойчев, директор на Кукления театър в Пловдив. Според Ламбо, Бойчев имал качества за началник на първата сцена, затова отрано трябвало да го въведат в работата. За целта той си взе неплатен отпуск една година от Пловдив, за да се развихри в Народния. През февруари обаче неплатеният му отпуск изтича и той може би ще трябва да се върне под тепетата.

Тези маневри, разбира се, се случиха при други политически обстоятелства и различна конфигурация на върха в Министерство на културата. Сега, когато на бул. „Стамболийски“ № 17 се завърна Вежди Рашидов, скулпторът при всички случаи ще се опита да възпре Васев по пътя към изхода на Народния театър. Двамата са стари приятели, Рашидов дори е наричан от Васев „моят личен турчин“.

Вероятността Павел Васев да остане, до голяма степен зависи от парите, с които Министерството на културата ще гарантира спокойната работа в трупата. По времето на министър Петър Стоянович Народният театър изживя значими финансови трусове. Пари за дейност нямаше и се наложи някои спектакли да се създават с „бюджет“ 200 лв. Каквито и усилия да положи Васев пред Стоянович, той не се трогна. Именно това подтикна директора да извади последния коз – своето пенсиониране.

Със завръщането на Рашидов начело на културата финансовото състояние в Народния може би ще се стабилизира, а това ще мотивира Васев да отложи пенсията. Въпреки това състезанието за директорското място в първия ни театър най-вероятно ще бъде обявено.

До броени дни ще излезе съобщението за конкурса за Софийската филхармония. На 15 декември изтича поредният мандат на Явор Димитров, но съревнованието ще стартира още сега. Мнозина музиканти се надяват на нов директор, защото Димитров управлява авторитарно оркестъра, при това с твърде чести отсъствия от работа. Преди няколко месеца той уволни заместника си Любомир Миролесков, а именно той държеше под контрол Филхармонията. Поведението на Димитров е добре известно в Министерството на културата. Оркестрантите изпратиха подписка срещу Димитров в началото на сезона до „Стамболийски“ № 17, в писмото се оплакаха, че началникът им не полага усилия да подобри условията им за работа, не настоява за повишение на заплатите им и дори не общува с тях. Филхармониците нямат достъп до Димитров, дори ако си запишат час при секретарката му. Явор Димитров се вижда с подчинените си единствено по време на концерти, гледа ги отдалече, от мястото си в официалната ложа в зала „България“.

Конкурси предстои да бъдат обявени за общо 8 директори в сценичните изкуства – освен в Народния и Софийска филхармония, още на театрите в Плевен, Благоевград, Кърджали, Разград… Състезание за началници ще има на 10 куклени театри в страната и на 19 училища по изкуствата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90