Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пазителите на галактиката защитават уволнения си режисьор

Джеймс Гън освободен от „Дисни“ заради шеги в Туитър за педофилията и сексуалния тормоз

„На всички от нашата индустрия и извън нея предлагам най-дълбоките си извинения“, пише режисьорът Джеймс Гън. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пазителите на галактиката защитават уволнения си режисьор

„На всички от нашата индустрия и извън нея предлагам най-дълбоките си извинения“, пише режисьорът Джеймс Гън. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В края на миналата седмица „Дисни“ обявиха, че пътищата им с режисьора Джеймс Гън се разделят. Причината е в поредица от „скандални“ негови постове в Туитър, писани преди години, които отново бяха извадени на светло. Джеймс Гън е режисьор на първите два филма „Пазители на галактиката“ (спечелили съответно $773 и $865 млн.) и в момента на уволнението си работеше по сценария на третия, като началото на снимките беше насрочено за тази есен.

„Обидното отношение и изявленията, открити в Туитър акаунта, са незащитими и несъвместими с ценностите на студиото и затова решихме да прекратим бизнес отношенията си с него“, обяви президентът на студиото Алън Хорн, съобщи Си Ен Ен.

През последните дни Гън бе подложен на кръстосан огън, след като излязоха излязоха наяве негови коментари в Туитър, в които се шегува по теми като педофилията и сексуалния тормоз. В четвъртък Гън призна, че коментарите в Туитър са негови и съжалява за тях.

В неделя доста хора в Холивуд, включително Селма Блеър, призоваха „Дисни“ да „ПРЕ-НАЕМЕ ГЪН“ и окуражиха феновете да се попишат в петиция в негова подкрепа – „защото ако някой получи наказание, въпреки че вече се е променил, какъв урок ще е това за останалите да поправят сами собствените си грешки и как ще продължат напред? Този човек е от добрите“ – пише в петицията, която до 24 юли вече е подписана от над 257 300 души.

Дейв Батиста, една от звездите на „Пазителите на галактиката“, също обяви подкрепана си за Гън.

„Мога да говоря много, но за момента ще кажа това… Джеймс Гън е един от най-любящите, грижовни, добре настроени хора, които някога съм срещал – написа в Туитър бившият професионален борец, който играе Дракс Разрушителя в „Пазителите“. –  Той е мил и любезен и много грижовен с хората и животните. Направил е грешки. Всички сме правили. Но това, което се случва сега с него, не е правилно.“

По-късно Батиста написа:

Какво ще правите, когато кибернацистите нападнат вас? Кой ще ви защити? Кой страхливо ще се отдръпне от вас? Кой ще ви накаже заради ужасни шеги от миналато, вместо да ви защити като вдъхновител на милиони? МИЛИОНИ!!!

Колегите на Батиста Зоуи Салдана и Крис Прат също не премълчаха, макар и да се изразиха по-премерено:

„Беше предизвикателен уикенд, няма да ви лъжа – пише Салдана. – Аз предпочетох да помълча, преди да говоря, но сега просто искам да се знае, че обичам всички членове на моето семейство от „Пазителите на галактиката“.

Прат цитира Библията, Яков, 1:19.

„Вие знаете това, любезни мои братя. Обаче нека всеки човек бъде бърз да слуша, бавен да говори и бавен да се гневи“, написа Прат – и много хора интерпретираха цитата като реакция и включване в полемиката.

След уволнението самият режисьор също публикува изявление, в което се извинява за спорните си коментари.

„Дори днес, много години по-късно, аз отново поемам пълната отговорност за начина, по който се държах тогава. Всичко, което мога да направя сега, освен да предложа искреното си и сърдечно съжаление, е да бъда най-доброто човешко същество, което мога: приемащ и разбиращ равнопоставеността и далеч по-внимателен в публичните си изявления и задълженията си към нашия обществен дискурс. На всички от нашата индустрия и извън нея отново предлагам най-дълбоките си извинения“, пише Гън.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg