Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пазителите на планетата събират стара хартия в София, Пловдив и Русе

Десетото издание на „Стара хартия за нова книга“ започва през септември

Всяка година кампанията предизвиква голям интерес сред младите четящи в София. - Пазителите на планетата събират стара хартия в София, Пловдив и Русе

Всяка година кампанията предизвиква голям интерес сред младите четящи в София.

Екологичното съзнание на деца и ученици за пореден път ще бъде наградено с десетото издание на „Стара хартия за нова книга“. Кампанията ще се проведе в София, Пловдив и Русе през септември, съобщиха организаторите. Националната инициатива, организирана от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“ под надслов „Почисти и прочети“, ще осигури на всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, нова детска книга по избор и други подаръци.

Кампанията започва в Русе на 11 септември и ще се проведе от 10 до 13 часа на пл. „Свобода“ (пред хотел „Дунав“). На 17 септември „Стара хартия за нова книга“ гостува в Пловдив, пунктът ще бъде разположен на пл. „Стефан Стамболов“ между 10 и 13 часа

В София инициативата ще се проведе на 18 септември от 10 до 19 ч. на бул. „Витоша“ 37 пред Книжен център „Гринуич“.

За всички деца, донесли допълнителни 5 кг хартия за рециклиране, е подготвена изненада – специалното издание на каузата „Пазители на планетата“. Книгата е пълна с факти, активности и съвети за опазване на околната среда – от компостиране и намаляване на употребата на пластмаса до почистване на плажовете и подпомагане на дивия живот. В рамките на празничния ден важат правилата на минали издания, че едно дете може да получи максимален брой две книги, независимо от килограмите донесена хартия.

Десетото юбилейно издание на кампанията е с нова визия, която представя удовлетворението от опазването на природата и четенето на книги на малките екоентусиасти.

Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето.

За девет години в инициативата са се включили близо 55 828 деца. Малчуганите заедно със своите родители са предали за рециклиране 296,9 тона хартия и са получили 65 770 книжки. Така всички заедно сме спасили от изсичане 3860 дървета.

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателство „Ентусиаст“ и фондация „Културни перспективи“. Традиционно софийското издание се провежда под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и отново е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg