Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пчели като домашни любимци в НДК

Два кошера вече бръмчат пред зала 3.2 на двореца като част от проект за спасението на важните насекоми

От фондацията вярват, че могат да запалят един милион души в отглеждането на пчели – да се грижат за поне по един кошер и да са свързани помежду си в мрежа. Снимки: НДК - Пчели като домашни любимци в НДК

От фондацията вярват, че могат да запалят един милион души в отглеждането на пчели – да се грижат за поне по един кошер и да са свързани помежду си в мрежа. Снимки: НДК

Спасяването на пчелите вече ще се случва и от панорамна тераса на Националния дворец на културата, където вече бръмчат два кошера от системата „Топ Бар“. Инициативата е част от проекта „1 000 000 кошера“ на фондация „Имам си кошер“ и цели създаването на ново отношение към пчелите, чиято численост в последните години тревожно намалява.

Начинанието бе представено на пресконференция в НДК в неделя, на която един от съоснователите, Трифон Михайлов, заяви, че макар 1 милион кошера по цял свят засега да звучи като химера, от фондацията вярват, че могат да запалят един милион души в отглеждането на пчели – да се грижат за поне по един кошер и да са свързани помежду си в мрежа.

„Над 70% от растенията зависят от пчелите – обясни Михайлов. – Без тях няма да има природа, живот и бъдеще. Благодарение на тях разполагаме с голяма част от храната ни, както за нас, така и за животните. Пчелите са отговорни за опрашването на памука, от който се правят голяма част от нашите дрехи. Не на последно място, това е индустрия за 200 млрд. долара в целия свят.“

Отглеждането на пчелите не просто в кошер, от който само и единствено да взимаме пчелния продукт, а кошер, който да е удобен за тях и отглеждането им като домашни любимци е сред целите на проекта.

Отглеждането на пчелите не просто в кошер, от който само и единствено да взимаме пчелния продукт, а кошер, който да е удобен за тях и отглеждането им като домашни любимци е сред целите на проекта.

По данни на фондацията само за пет години пчелите у нас са намалели наполовина. Това е и една от основните мотивации организацията да се посвети на отглеждането на пчелини и да търси изцяло ново отношение към тях.

„Отглеждането им не просто в кошер, от който само и единствено да взимаме пчелния продукт, а кошер, който да е удобен за пчелите и тяхното отглеждане като домашни любимци – поясни Михайлов. – НДК е емблематична сграда за столицата, а и за цяла България. Панорамната тераса е идеална за кошерите, не само заради южното ѝ изложение, а и защото е в близост на доста паркове. Кошерите ще могат да бъдат разгледани след предварителна уговорка, като те са идеални за всички желаещи, в това число и деца, които искат да се запознаят отблизо с пчелите.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90