Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Пчелица“ – новият остров на съкровищата за Любен Зидаров

93-годишният художник рисува по приказка от Анатол Франс и ще покаже илюстрациите в галерия „Арт Алея”

Анатол Франс съчинява приключенията на Пчелица и Жорж в света на джуджетата и русалките през 1882 г.  - „Пчелица“ – новият остров на съкровищата за Любен Зидаров

Анатол Франс съчинява приключенията на Пчелица и Жорж в света на джуджетата и русалките през 1882 г.

Преди две години, когато Любен Зидаров нареди изложбата „Островът на съкровищата“ в Софийската градска художествена галерия, той подхвърли, че едва ли след „Силвър“ на Андрю Моушън отново ще рисува по друга книга. Беше ясно, че няма да устои на изкушението. След броени дни на родния книжен пазар излиза новото издание на „Пчелица“ от Анатол Франс с илюстрации на Зидаров. И не само то.

93-годишният художник споделя, че приел поканата на издателство „Лист” да илюстрира детската книга, защото останал очарован от историята. Зидаров създава илюстрациите за по-малко от месец.

Анатол Франс съчинява приключенията на Пчелица и Жорж в света на джуджетата и русалките през 1882 г., защото „хлапетата се нуждаят от вълшебство, да мечтаят и да развиват своята фантазия“. По онова време авторът е на 38 години и е натрупал популярност като журналист и автор на повестта „Йокаста и мършавата котка”, както и романите „Престъплението на Силвестър Бонар” и „Желанията на Жан Сервиен”. От Нобеловата награда за литература обаче го делят още много време и книги. Получава я през 1921 г., след като написва „Таис”, „Пекарницата на кралица Педок”, „Мненията на господин Жером Коаняр”, „Градината на Епикур”, „Червената лилия”, „Изворът на Света Клара”, „Островът на пингвините”, „Седемте жени на Синята брада”, „Боговете са жадни” и „Бунтът на ангелите”. „Пчелица” остава единствената му книга за деца.

Любен Зидаров, „Пчелица“

Първите читатели на новото издание ще го разгърнат на 23 май от 18,30 ч. в столичната галерия „Арт Алея”, където Зидаров ще покаже оригиналите на илюстрациите. Изложбата с приказните герои на Анатол Франс ще продължи до 28 май. А след броени дни предстои още една изложба с илюстрации на Зидаров – към книгата на Антон Стайков „Добре че умря Джузепе“ (предстоящо заглавие на „Жанет 45“).

Любен Зидаров, „Добре че умря Джузепе“

„Пчелица“ ще се появи и на щанда на издателство „Лист“ на Пролетния базар на книгата в НДК от 23 до 28 май.

Книгата излиза в превод на Мария Далчева, дъщеря на поета Атанас Далчев.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg