Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Печатът на библейски цар открит в Йерусалим

На него личи крилат слънчев диск и надпис: Собственост на Езекия, цар на Юдея

Това е първият случай, в който на бял свят пред археолозите излиза отпечатък от печата на юдейски цар. Снимка: Урия Тадмор - Печатът на библейски цар открит в Йерусалим

Това е първият случай, в който на бял свят пред археолозите излиза отпечатък от печата на юдейски цар. Снимка: Урия Тадмор

Израелски археолози съобщават, че са открили къс глина на 2700 години с печат на библейски цар. Предполага се, че овалната була с диаметър 1,3 см някога е била прикрепена към папирусов документ, издаден от Езекия, цар на Юдея, съобщава Би Би Си.

Печатът е открит от екип на Еврейския университет в Йерусалим върху купчина натрошени старинни съдове край стената, ограждаща Стария град. Възможно е печатът да е бил изхвърлен от някоя от околните сгради, принадлежащи на царя. На булата личи крилат слънчев диск и надпис със староеврейски шрифт:

„Собственост на Езекия, [син на] Ахаз, цар на Юдея“.

Езекия, който царува в периода 727-698 пр. Хр., е описан в позитивна светлина в Библията, както и в летописите на асирийските царе, управлявали по негово време. Макар да е асирийски васал, той успешно поддържа самостоятелността на юдейското царство и столицата Йерусалим, която при него процъфтява в икономически и религиозен план.

„На Господа, Бога Израилев, той се уповаваше; и като него нямаше между всички юдейски царе – и подир него, и преди него“, гласи посветен на Езекия стих от Четвърта книга Царства в Библията.

Булата е била открита през 2009 г., но е била складирана, след като първоначалният оглед не е установил произхода й. Едва сега археолозите успяват да различат ясно надписа. Ейлат Мазар от Археологическия институт към Еврейския университет в Йерусалим твърди, че булата е запечатвала документ, изписан на папирус и привързан с тънки върви, които са оставили следа върху глината на печата.

„Това е първият случай, в който на бял свят пред археолозите излиза отпечатък от печата на юдейски цар“, добавя тя.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

ПИРформанс

Bookshop 728×90