Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Педро Алмодовар за шамара на Уил Смит: Човек не защитава семейството си с юмруци

Речта на Смит подхождаше повече на лидер на култ, твърди испанският режисьор

Педро Алмодовар със синя лентичка в подкрепа на Украйна и с надпис „Аз подкрепям бежанците“ на афтърпартито след оскарите. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Педро Алмодовар за шамара на Уил Смит: Човек не защитава семейството си с юмруци

Педро Алмодовар със синя лентичка в подкрепа на Украйна и с надпис „Аз подкрепям бежанците“ на афтърпартито след оскарите. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отказвам да приема това, което се случи на церемонията „Оскар 2022“, коментира режисьорът Педро Алмодовор по повод шамара на Уил Смит за Крис Рок. В дълго есе, посветено на вечерта на 27 март и събитията преди и след най-обсъждания момент, Алмодовар описва своите преживявания и впечатления преди и на киносъбитието. Той присъства на него не само заради двете номинации за „Паралелни майки“, но и за да се срещне с Кейт Бланшет и още няколко актриси, които ухажва за новия си филм, признава самият той.

„Епизодът с насилието“, както испанският режисьор нарича шамара на Смит, е оставен едва за последния абзац на „оскаровия му дневник“, писан специално за „Индиуайър“, преведен и публикуван няколко дни след самата церемония. Алмодовар седи на няколко метра от масата на Джейда Пинкет и Уил Смит и вижда всичко отблизо:

„Не приемам този момент да е протагонист на церемонията, там се случиха много по-интересни неща. И все пак, аз бях много близо до хората, замесени в ситуацията. Това, което видях и чух, предизвика у мен чувство на абсолютно отрицание. Не само по време на инцидента, но и по-късно, по време на благодарствената реч – реч, която подхождаше повече на лидер на култ. Не защитаваш семейството си с юмруци и, не, дяволът не се възползва от ключови моменти, за да върши работата си.“

Случката, която Алмодовар описва, всъщност бе видяна по цял свят, макар и от различен ъгъл. Комедиантът Крис Рок излезе на сцената, за да представи наградата за най-добър документален филм и преди да мине по същество, се пошегува с някои от гостите на първите редове. Сред тях бе и Джейда Пинкет Смит, съпругата на Уил Смит. С усмивка на уста, Рок я закачи с думите, че няма търпение да я гледа в продължението на „Редник Джейн“ – филм, в който персонажът на Деми Мур е с бръсната глава (Пинкет Смит е споделяла, че страда от алопеция, която предизвиква косопад). Първоначално изглеждаше, че Смит приема шегата, защото се усмихваше, но изненадващо тръгна към сцената и зашлеви силно Рок пред камерите. Като се върна на мястото си, извика:

„Дръж името на жена ми далеч от ши****та си уста“.

Минути по-късно той се върна на същата сцена, за да приеме статуетката си за най-добър актьор в главна мъжка роля – първи „Оскар“ за кариерата му. В емоционална реч той се извини на Академията и на гостите в „Долби тиътър“ и сподели, че Дензъл Уошингтън му е казал, че „дяволът идва за теб в най-големия ти момент“.

„Дяволът всъщност не съществува – продължава Алмодовар. – Това бе реч на фундаменталист, който не трябваше нито да чуваме, нито да виждаме. Някои твърдят, че това е бил единственият истински момент от цялата церемония, но вероятно говорят за безликото чудовище, което представляват социалните мрежи. За тях, нетърпеливи за мърша, това несъмнено е било най-голямото събитие на вечерта.“

Режисьорът прекарва общо пет часа в „Долби тиътър“ – подранил, за да гледа връчването на наградите в осемте категории, които бяха изтеглени от излъчването на церемонията на живо по телевизията. Това решение, казва Алмодовар, вероятно е взето от Ей Би Си (които държат правата за телекаста) с идеята „да задоволят зрителите си, които се отегчават до смърт, ако не видят познато лице (което по възможност да е на ръба на нервен срив) и ако това не се случи, виждат непознатите, емоционални хора, които в този момент на триумф се сещат за всичките си роднини с драматизма, необходим за жертвите на цунами“.

Част от церемонията той прекарва в опити да излекува „ужасното си главоболие“ и да се стопли, тъй като в залата било твърде студено. Никол Кидман и Пенелопе Крус се наложило да гледат церемонията, загърнати със саката на съпрузите си, „за да не се криогенезират като Уолт Дисни“.

Но в крайна сметка преобладават позитивните емоции – в т. нар. „зелена стая“, където гостите могат да се ободрят и да си починат по време на дългата церемония, Алмодовар среща Робърт де Ниро, Никол Кидман, Ал Пачино и много други. С Пачино дори се шегува:

„Казвам му: Ти си Ал Пачино, аз съм Ал Модовар. Хавиер [Бардем – бел. ред.] избухва в смях. Мисля, че това е най-лошата шега, която съм правил някога“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС