Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пейка с формата на България пред Народния. Откъде е цитатът?

Destructive Creation или Недко Солаков са първоавтори на идеята?

Пейката на Destructive Creation, поставена на площада пред Народния театър. Снимка: Емил Георгиев - Пейка с формата на България пред Народния. Откъде е цитатът?

Пейката на Destructive Creation, поставена на площада пред Народния театър. Снимка: Емил Георгиев

Пейка с формата на България привлича вниманието на площада пред Народния театър. Изработена е от дърво и е с квадратна дупка в средата. На страничните й стени четем надписите: „Кариера в България? Защо не“, „Има място за теб“… Създадена е от студиото провокативни артисти Destructive Creation с идеята, че България не е място за напускане, а място за оставане.

Идеята с пейката е впечатляваща… така, както и БГ барът на художника Недко Солаков. Изработен е във формата на България, плотът му е от дърво и има дупка в средата за бармана. С тази творба Солаков участва на панаира за изкуство Vienna Contemporary oт 24 до 27 септември 2015 г. в австрийската столица.

Това бе първият международен арт панаир, който постави фокус върху българско съвременно изкуство на площ около 100 квадратни метра, разположено точно на входа на панаира, и нашите творби посрещаха публиката, която сядаше на БГ бара. Не само в Австрия, но и у нас медиите писаха за произведението на Недко Солаков във Виена.

БГ барът на Недко Солаков, представен на панаира за изкуство Vienna Contemporary през 2015 г. Снимка: Vienna Contemporary

Destructive Creation може би също са видели тази творба, а вероятно са почитатели на Недко Солаков и тяхната пейка е вдъхновена от бара на българския художник, представен във Виена. Защо обаче никъде не е отбелязан този факт, примерно с надпис: „Вдъхновено от…“. Единствените надписи на пейката пред Народния обозначавт кой е нейният поръчител – организаторите на Десетото издание на форума „Кариера в България. Защо не?“, който ще се проведе в началото на септември в София.

На пейката са поставени надписи „Кариера в България? Защо не“, но не и кой е първоавторът на идеята. Снимка: Емил Георгиев

Артистите от Destructive Creation са ценни автори на родната арт сцена. Първото произведение, с което заявиха своята оригиналност, оцветявайки войници като супергерои на един от релефите на Паметника на съветската армия в София, въздейства на хиляди у нас и обиколи световните медии. И постигна най-важното за едно произведение на съвременното изкуство: предизвика обществен дебат.

Какво постигат Destructive Creation с пейката пред Народния театър? Може би отново дебат – но не с идеята на тази творба, а с отнетото авторство на Недко Солаков. Защото ако държат на марката Destructive Creation, скоро най-вероятно ще ги видим да обясняват пред медиите колко харесват Недко Солаков, как тази пейка е много повече от онова, което виждаме, ще коментират идеите на Ролан Барт и ще обяснят как проблемът всъщност е в родната публика, която не забелязва, че произведението им е цитат.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg