Пейзаж, заграбен за арт колекцията на Хитлер, отива на търг

Наследниците на еврейски магнат 15 години се борят да си върнат две картини от колекцията на предшественика си

Бернадо Белото, „Изглед над рова на „Цвингер“, 1758 г. Репродукция: „Сотбис“ - Пейзаж, заграбен за арт колекцията на Хитлер, отива на търг

Бернадо Белото, „Изглед над рова на „Цвингер“, 1758 г. Репродукция: „Сотбис“

Картина на италианския художник Бернадо Белото, считана за един от шедьоврите на пейзажиста от XVIII в., ще бъде предложена на търг в „Сотбис“ за около 4 млн. паунда (4,5 млн. евро) в края на юли в Лондон. Платното има интересна история – било е собственост на немската държава, преди да бъде върнато на наследниците на оригиналния собственик, еврейския търговски магнат Макс Емден. Голяма част от богатството си той губи по време на нацисткия режим, а картината на Белото е принуден да продаде на Адолф Хитлер.

Оценена между 3 и 4 млн. паунда (3,5 – 4,5 млн. евро), „Изглед над рова на „Цвингер“ (1758) е един от няколкото дрезденски пейзажи от венецианския художник, който работи в града през 1747 г. по покана на Август III, курфюрст (1733 – 1763) на Саксония.

От 1960-а творбата краси резиденцията на немските президенти до 2005 г., когато държавният глава Хорст Кьолер я сваля, след като разбира историята ѝ. По това време наследниците на Емден започват битката да си върнат собствеността по законен път. Докато трае делото, картината е окачена във Военния исторически музей на Дрезден и през 2019 г. най-сетне се връща в ръцете на наследниците на еврейския търговец.

Емден е един от основателите на „КаДеВе“, най-големия търговски център в Германия и втори по големина в Европа. Бил е собственик на още магазини в цяла Германия, търговията му се е простирала също в Италия, Унгария и Скандинавия. Живял е в Хамбург, но през 1933 г. се мести на брега на швейцарско езеро. Година по-късно имуществото, бизнесът и богатството му са иззети от нацистите. През 1937 г., изправен пред пълен фалит, Емден започва да разпродава ценни предмети от арт колекцията в дома си. Така три картини на Белото са продадени много под пазарната си цена на Карл Хаберсток – арт дилър, който работи за колекцията на музея на Фюрера в Линц. Няма писмено доказателство, че Емден е получил пари за картините си.

Америка за България

След Втората световна война трите картини са иззети от силите на Антантата. Една от тях, пейзаж на пазара в Пирна, по погрешка е върната на заявил се неин собственик в Нидерландия и днес се смята за изгубена. Изгледът на дрезденския бароков дворец „Цвингер“ и втората картина, изобразяваща бароковата църква „Карлскирхе“, попадат в германската държавна колекция през 60-те.

Наследниците на Емден 15 години се борят двете платна да им бъдат върнати. Хуан Карлос Емден, внук на търговския магнат, коментира, че в началото семейството попадало на „затворени врати и глухи уши“. Но през април миналата година немската комисия, сформирана да съветва правителството по въпроса със заграбено от нацистите изкуство, препоръчва картините да бъдат върнати на наследниците с аргумента, че „целевото унищожение на икономическото състояние от страна на Третия райх, за да бъдат наложени нацистките расови политики (и първа стъпка към т. нар. „финално решение“), е било приложено и в случая на Макс Емден“.

Втората картина на Белото – пейзажът с „Карлскирхе“, също ще бъде предложена на търг от „Сотбис“. Аукционът „Стари майстори“ ще се проведе онлайн между 20 и 29 юли. Платното е оценено между 150 и 200 хил. паунда (или между 170 хил. и 223 хил. евро).

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3