Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пейзаж, заграбен за арт колекцията на Хитлер, отива на търг

Наследниците на еврейски магнат 15 години се борят да си върнат две картини от колекцията на предшественика си

Бернадо Белото, „Изглед над рова на „Цвингер“, 1758 г. Репродукция: „Сотбис“ - Пейзаж, заграбен за арт колекцията на Хитлер, отива на търг

Бернадо Белото, „Изглед над рова на „Цвингер“, 1758 г. Репродукция: „Сотбис“

Картина на италианския художник Бернадо Белото, считана за един от шедьоврите на пейзажиста от XVIII в., ще бъде предложена на търг в „Сотбис“ за около 4 млн. паунда (4,5 млн. евро) в края на юли в Лондон. Платното има интересна история – било е собственост на немската държава, преди да бъде върнато на наследниците на оригиналния собственик, еврейския търговски магнат Макс Емден. Голяма част от богатството си той губи по време на нацисткия режим, а картината на Белото е принуден да продаде на Адолф Хитлер.

Оценена между 3 и 4 млн. паунда (3,5 – 4,5 млн. евро), „Изглед над рова на „Цвингер“ (1758) е един от няколкото дрезденски пейзажи от венецианския художник, който работи в града през 1747 г. по покана на Август III, курфюрст (1733 – 1763) на Саксония.

От 1960-а творбата краси резиденцията на немските президенти до 2005 г., когато държавният глава Хорст Кьолер я сваля, след като разбира историята ѝ. По това време наследниците на Емден започват битката да си върнат собствеността по законен път. Докато трае делото, картината е окачена във Военния исторически музей на Дрезден и през 2019 г. най-сетне се връща в ръцете на наследниците на еврейския търговец.

Емден е един от основателите на „КаДеВе“, най-големия търговски център в Германия и втори по големина в Европа. Бил е собственик на още магазини в цяла Германия, търговията му се е простирала също в Италия, Унгария и Скандинавия. Живял е в Хамбург, но през 1933 г. се мести на брега на швейцарско езеро. Година по-късно имуществото, бизнесът и богатството му са иззети от нацистите. През 1937 г., изправен пред пълен фалит, Емден започва да разпродава ценни предмети от арт колекцията в дома си. Така три картини на Белото са продадени много под пазарната си цена на Карл Хаберсток – арт дилър, който работи за колекцията на музея на Фюрера в Линц. Няма писмено доказателство, че Емден е получил пари за картините си.

След Втората световна война трите картини са иззети от силите на Антантата. Една от тях, пейзаж на пазара в Пирна, по погрешка е върната на заявил се неин собственик в Нидерландия и днес се смята за изгубена. Изгледът на дрезденския бароков дворец „Цвингер“ и втората картина, изобразяваща бароковата църква „Карлскирхе“, попадат в германската държавна колекция през 60-те.

Наследниците на Емден 15 години се борят двете платна да им бъдат върнати. Хуан Карлос Емден, внук на търговския магнат, коментира, че в началото семейството попадало на „затворени врати и глухи уши“. Но през април миналата година немската комисия, сформирана да съветва правителството по въпроса със заграбено от нацистите изкуство, препоръчва картините да бъдат върнати на наследниците с аргумента, че „целевото унищожение на икономическото състояние от страна на Третия райх, за да бъдат наложени нацистките расови политики (и първа стъпка към т. нар. „финално решение“), е било приложено и в случая на Макс Емден“.

Втората картина на Белото – пейзажът с „Карлскирхе“, също ще бъде предложена на търг от „Сотбис“. Аукционът „Стари майстори“ ще се проведе онлайн между 20 и 29 юли. Платното е оценено между 150 и 200 хил. паунда (или между 170 хил. и 223 хил. евро).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90