POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пейзажите на мистика Николай Рьорих отново пред публика

След 10 години прекъсване Националната галерия показва творбите на художника философ, чиято поклонничка бе Людмила Живкова

Голяма част от колекцията на НХГ е с етюди от "Хималайския цикъл" на Рьорих. Снимка: Национална художествена галерия - Пейзажите на мистика Николай Рьорих отново пред публика

Голяма част от колекцията на НХГ е с етюди от "Хималайския цикъл" на Рьорих. Снимка: Национална художествена галерия

Изложба на Николай Рьорих със заглавие „30 пейзажа от Хималаите“ открива Националната галерия в Квадрат 500 на 12 май, съобщиха от НХГ.

Националната галерия разполага с изключително богата колекция от произведения на Николай Рьорих, състояща се от 248 картини. Тя включва шест големи платна, сред които и сюжетни –„Хълмът на Тара“, „О, Идващият!“, „Терафим“. Значителна част от сбирката на галерията е съставена от етюди от известния „Хималайски цикъл“ на Рьорих.

През 2005 година за пръв път в България бе открита постоянна експозиция от 74 картини на Николай Рьорих, обособени в зала „Рьорих“ на Националната галерия за чуждестранно изкуство, днес Квадрат 500. В постоянната експозиция бе включен и портретът на Николай Рьорих от Святослав Рьорих. От 2012 г. до днес постоянната експозиция не беше достъпна.

Името на Николай Рьорих нашумява у нас през 70-те години на ХХ век, когато Людмила Живкова, тогава председател на Комитета за култура, възприема голяма част от учението на семейство Рьорих „Жива етика“. Увлечението ѝ по езотеричното течение, свързано пряко с източните религии, йогата и идеите на Елена Блаватска, определя цялостното ѝ отношение към развитието на културата. Именно от „Жива етика“ дъщерята на Тодор Живков взима идеите за всестранноразвитата личност, както и името на асамблеята „Знаме на мира“. Тя завързва близко приятелство със Святослав Рьорих, един от синовете на Николай и Елена Рьорих, и той често гостува в България. Картините от колекцията на НХГ са у нас благодарение на неговото съдействие. В България започва да функционира и е активно и до днес Национално сдружение „Рьорих“, което се занимава с духовното наследство на художника философ.

Сред неоспоримите световни заслуги на Николай Рьорих е инициирането на Pax Cultura – Договор за охрана на художествените и научни учреждения и исторически паметници (Treaty on the Protection of Artistic and Scientific Institutions and Historic Monuments (The Roerich Pact). Този договор за закрила на паметниците на културата е подписан на 15 април 1935 г. във Вашингтон, в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт, от представители на всички държави членки на Панамериканския съюз. Предвижда се обектите, над които се развява Знамето на Мира – музеи, университети, архитектурни паметници и други – да бъдат считани като международна неутрална територия и защитата на културното наследство както по време на война, така и в мирно време да бъде регламентирано.

Изложбата на хималайските пейзажи на Николай Рьорих може да бъде разгледана в Квадрат 500 от 12 май до 11 юни.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90