Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пелевин: Купувайте „1984“ на Оруел преди да са я забранили

„Алтернативните факти“ завземат света

През 2017 г. „1984“ Джордж Оруел отново е бестселър. - Пелевин: Купувайте „1984“ на Оруел преди да са я забранили

През 2017 г. „1984“ Джордж Оруел отново е бестселър.

„Купувайте преди да са я забранили!“ С този призив за романа „1984“ на Джордж Оруел се обърна към почитателите си във Фейсбук руският писател Виктор Пелевин. В последните дни прочутата дистопия от 1949 г. отново е бестселър по книжарниците на запад. Причината за това е един от съветниците на новия американски президент Доналд Тръмп, Келиан Конуей, която използва в интервю фразата „алтернативни факти“.

Фразата бе сравнена с термина „новговор“, използван в „1984“ – думата обозначава измислен език, който цели елиминирането на личните помисли, както и „двумисленето“.

В романа Оруел пише, че „новговор“ е „да се придържаш едновременно към две мнения, които взаимно се изключват, да знаеш, че си противоречат, и да вярваш в тях“ (по превода на български на Лидия Божилова, 1989).

Конуей използва термина във връзка с коментари на прессекретаря на Белия дом Шон Спайсър за инаугурацията на Доналд Тръмп миналата седмица – че събитието е привлякло „по-голяма публика отвсякога“. Интервюто на съветничката бе критикувано остро, а речникът „Мериам-Уебстър“ публикува покрай него в Туитър специално дефиницията на думата „факт“.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg