Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пенчо Славейков и Мара Белчева изваяни в Севлиево (снимки)

Бронзов паметник на двойката бе открит за Деня на народните будители

Паметникът на Пенчо Славейков и Мара Белчева, създаден от Велизар Захариев. Снимка: Стойо Цонев, Севлиево Онлайн - Пенчо Славейков и Мара Белчева изваяни в Севлиево (снимки)

Паметникът на Пенчо Славейков и Мара Белчева, създаден от Велизар Захариев. Снимка: Стойо Цонев, Севлиево Онлайн

На около 150 километра от Петко и Пенчо Славейкови, приседнали на пейка в центъра на София, вече има още един паметник с подобна идея. Творбата е поставена в Севлиево и изобразява Пенчо Славейков в компанията на своята спътница в последните си години, Мара Белчева. Композицията, отново на пейка, бе открита на 1 ноември, в Деня на народните будители.

Скулптурната композиция е дело на млад местен творец – Велизар Захариев. В Севлиево вече има няколко негови работи – бюст-паметник на Йонко Карагьозов, както и скулптурни портрети на братята Асен и Илия Пейкови.

Новият паметник, намерил място на градския площад „Свобода“, вече буди противоречиви коментари в публичното пространство (въпреки че нито пее, нито свети). Оставяме на вас да прецените достойнствата му.

plsl2

Снимка: Дарик

Фрагмент от паметника на син и баща Славейкови на Георги Чапкънов. Снимка: Емил Георгиев

Фрагмент от паметника на син и баща Славейкови, дело на Георги Чапкънов, любим на софиянци. Снимка: Емил Георгиев

Мара Белчева

Мара Белчева

Пенчо Славейков и Мара Белчева

Пенчо Славейков и Мара Белчева

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах