Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пендачанска и столичното симфонично войнство

„Военен реквием“ на Бритън събира 5 музикални състава на една сцена

Въпреки натоварената си програма по световните оперни сцени, Александрина Пендачанска ще излезе на 9 май и пред публиката в зала „България“. - Пендачанска и столичното симфонично войнство

Въпреки натоварената си програма по световните оперни сцени, Александрина Пендачанска ще излезе на 9 май и пред публиката в зала „България“.

Рядко музикално стълпотворение ще види публиката в зала „България“ за Деня на Европа , 9 май. Симфоничният оркестър на БНР, Софийска филхармония, Хоровата капела „Светослав Обретенов“, Детският радиохор и Смесеният хор на Радиото ще излязат заедно на сцената, за да изпълнят „Военен реквием“ на Бенджамин Бритън под диригентството на Росен Гергов.

„Военният реквием“ е сред най-известните произведения на Бритън, композирано е през 1962 г. като отзвук от Втората световна война. Вдъхновено е от английския поет Уилфред Оуен, описал с шокиращ реализъм ужасите в окопите по време на Първата световна война. Идеята на Бритън била соловите партии да бъдат изпълнени от певци от враждуващи по време на ВСВ страни – СССР, Германия и Великобритания – но сопраното от Съюза не могла да присъства.

Сега, на 9 май в зала „България“, солистите ще бъдат Александрина Пендачанска (сопран, България), Магнус Уокър (тенор, Англия) и Карстен Мевес (баритон, Германия).

Предлагаме ви кратък откъс от произведението, изпълнен от Берлинската филхармония:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90