VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пендачанска с армия от Филхармонията и Радиосимфониците за „Военен реквием“

Над 220 музиканти от пет състава представят творбата на Бенджамин Бритън в зала „България“

Александрина Пендачанска се завръща в България специално за продукцията. Снимка: Мат Хенек  - Пендачанска с армия от Филхармонията и Радиосимфониците за „Военен реквием“

Александрина Пендачанска се завръща в България специално за продукцията. Снимка: Мат Хенек

Оперната прима Александрина Пендачанска застава пред повече от 220 музиканти от пет състава. Под диригентството на Росен Гергов в зала „България“ на 9 май, Деня на Европа всички те ще изпълнят „Военен реквием“ от Бенджамин Бритън. На една сцена застават оркестранти от Симфоничния оркестър на БНР и Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, Смесения хор на БНР и Детския радиохор.

Александрина Пендачанска се завръща в България специално за продукцията. В компанията ѝ ще пеят още шотландският тенор Магнус Уокър и немският баритон Карстен Мевес.

„Бритън е искал да обедини победители и победени под знаменателя на изкуството и на музиката, които да покажат безсмислието на войната – казва певицата. – Монументалната творба е изключително преживяване, което разтърсва душата и остава за цял живот. Надявам се българската публика и ние, самите участници, да усетим неговата мощ и значимост.“

„Военният реквием“ е сред най-известните произведения на Бритън, композирано е през 1962 г. като отзвук от Втората световна война. Вдъхновено е от английския поет Уилфред Оуен, описал с шокиращ реализъм ужасите в окопите по време на Първата световна война. Идеята на Бритън била соловите партии да бъдат изпълнени от певци от враждуващи по време на ВСВ страни – СССР, Германия и Великобритания – но сопраното от Съюза не могла да присъства.

Билети за събитието се разпространяват в мрежата на „Ивентим“ и на касата в зала „България”. Входът е свободен за ученици от музикалните училища, студенти от НМА „Панчо Владигеров“ и АМТИИ – Пловдив срещу показана ученическа или студентска карта.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС