Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пенсионери бълват арт боклуци, сриват пазара

Възрастните произвеждат огромно количество долнопробно изкуство, страдат експерти

Възрастните хора в Англия често възприемат арт хобито си твърде сериозно. - Пенсионери бълват арт боклуци, сриват пазара

Възрастните хора в Англия често възприемат арт хобито си твърде сериозно.

Ако 60-годишните не спрат да бълват картини на кучета и пейзажи, пазарът на изкуство може да се срине, предупредиха британски експерти пред „Дейли мейл“.

„Застаряващото население на Обединеното кралство все по-често експлоатира артистичния потенциал, който грешно смята, че притежава – смята галеристът Том Логан. – Обикновено тези картини се казват „Велосипеди”, „Семейство” или „Спокоен плаж”. Често ги продават в малки галерии, които са и ресторантчета. Изложбите на пенсионерско изкуство обикновено са доходни, тъй като роднините се чувстват емоционално изнудвани да купуват картини на самите себе си, дори когато изкривените им пропорции ги правят да изглеждат като голямото момче от „Дяволчетата” (бел. ред. – детска кинокомедия от 1985 г.). Хората вече не искат да купуват качествено изкуство, защото къщите им са препълнени с картини от техните родители, баби и дядовци”.

66-годишната Мери Фишър разказва: „Започнах да се занимавам с рисуване като хоби, но приятелите ми твърдят, че ярките цветове, които използвам в свои картини като „Дъга” и „Дърво”, са наистина привлекателни. Може би съм следващият Пикасо”.

Пенсионираният чиновник Стивън Мали се хвали: „Правил съм дори и модерно изкуство – „Пънове”, и няколко керамични таралежа. След като завоювах света на изобразителното изкуството, може да напиша шпионски трилър, който бих кръстил „Съдебното дело Дракон”. След това ще умра”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС