POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пентагонът разпространи три видеа с „необясними небесни феномени“

Познати от 2007 и 2017 г., сега за първи път излизат от официален източник (видео)

Стопкадър от едно от видеата показва странен обект в небето през януари 2015 г. Снимка: Министерство на отбраната на САЩ - Пентагонът разпространи три видеа с „необясними небесни феномени“

Стопкадър от едно от видеата показва странен обект в небето през януари 2015 г. Снимка: Министерство на отбраната на САЩ

Пентагонът публикува три видеоматериала, заснети от служители на Военноморските сили на САЩ, на които се виждат неидентифицирани летящи обекти. Колкото и да звучи като поредния холивудски сюжет за апокалиптичен блокбъстър, кадрите показват „необясними небесни феномени“, отбелязват от американското Министерство на отбраната. И трите клипа изтекоха в публичното пространство преди години, давайки много материал за конспиративни теории за съществуването на извънземни цивилизации, пише „Гардиън“.

Официалното публикуване на видеата било направено с цел „да се изчистят недоразуменията в обществото дали кадрите, които циркулират, са реални и дали няма още клипове“, се казва в изявлението на ресорното министерство.

Видеата не са с гриф „секретно“, тъй като на тях не се разкриват никакви детайли от работата на военноморските сили. Кадрите, пуснати официално от министерството, изтичат в публичното пространство през 2007-а и 2017 г. И до днес обектите, които се виждат на камера, остават с неидентифициран характер.

Две от видеата излизат в „Ню Йорк Таймс“ през 2017 г. Третото се появява в публичното пространство през Академията за изкуства и наука „To the Stars“ (Към звездите) – медия и научна организация, финансирани с частни средства.

Публикуването им и от Пентагона придава легитимност на записите, но и провокира нови теории на конспирациите – според някои от тях човечеството е установило контакт с извънземни в близкото минало, но това се държи в тайна. Освен това, Военноморските сили на САЩ имат ръководство за докладване на НЛО.

В отговор на официализираните от министерството клипове Хари Рейд, бивш лидер на демократите в Сената, написа в профила си в Туитър, че трите видеа „едва одраскват повърхността на проучванията и наличните материали“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС