Пермският театър за опера и балет изнася представления пред един зрител

Името на късметлията ще бъде изтеглено с лотария, преди спектакъла ще мине медицински преглед

Експериментът „Един на един“ ще изследва дали един зрител е пълноценна публика. - Пермският театър за опера и балет изнася представления пред един зрител

Експериментът „Един на един“ ще изследва дали един зрител е пълноценна публика.

Антикарантинен проект със специални спектакли започва оперният театър в руския град Перм, съобщи в сайта си институцията. Инициативата се нарича „Един на един“. Тъй като театрите, музеите и кината в Русия затвориха заради коронавируса, почти всички културни институции започнаха излъчвания на свои спектакли онлайн.

Музикантите от Пермската опера са решили в това трудно за артистите време да намерят нови форми на взаимодействие с публиката. Затова от края на март на спектаклите, които ще се транслират онлайн, ще присъства по един зрител на живо. Артистите и музикантите ще изпълняват цял спектакъл пред него.

„Преките транслации постигат рекордни гледания и привличат повишеното внимание на международната аудитория, но заедно с това ни карат да се замислим за природата на театъра като изкуство – казват в съобщението си от Пермската опера. – Театърът на първо място е пространство на диалог, комуникация, контакт. Зрителят е пълноправен съавтор на спектакъла заедно с певеца, диригента и режисьора. Пълноценният спектакъл не може да се състои без публика.“

Затова проектът „Един на един“ стартира като художествен и социокултурен експеримент. Ще се наблюдава как присъствието на един човек ще повлияе върху работата на стотина души, които взимат участие в спектакъла. Ще се изследва дали ще се осъществи „комуникативен акт“. Основният въпрос е дали един зрител е пълноценна публика.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Скоро театърът ще започне да приема заявки от тези, които биха искали да участват в проекта като единствени зрители в залата. Преди спектакъла името на късметлията ще бъде изтеглено на лотариен принцип. Преди влизането на зрителя в залата, той ще минава през медицински преглед.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg