Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пермският театър за опера и балет изнася представления пред един зрител

Името на късметлията ще бъде изтеглено с лотария, преди спектакъла ще мине медицински преглед

Експериментът „Един на един“ ще изследва дали един зрител е пълноценна публика. - Пермският театър за опера и балет изнася представления пред един зрител

Експериментът „Един на един“ ще изследва дали един зрител е пълноценна публика.

Антикарантинен проект със специални спектакли започва оперният театър в руския град Перм, съобщи в сайта си институцията. Инициативата се нарича „Един на един“. Тъй като театрите, музеите и кината в Русия затвориха заради коронавируса, почти всички културни институции започнаха излъчвания на свои спектакли онлайн.

Музикантите от Пермската опера са решили в това трудно за артистите време да намерят нови форми на взаимодействие с публиката. Затова от края на март на спектаклите, които ще се транслират онлайн, ще присъства по един зрител на живо. Артистите и музикантите ще изпълняват цял спектакъл пред него.

„Преките транслации постигат рекордни гледания и привличат повишеното внимание на международната аудитория, но заедно с това ни карат да се замислим за природата на театъра като изкуство – казват в съобщението си от Пермската опера. – Театърът на първо място е пространство на диалог, комуникация, контакт. Зрителят е пълноправен съавтор на спектакъла заедно с певеца, диригента и режисьора. Пълноценният спектакъл не може да се състои без публика.“

Затова проектът „Един на един“ стартира като художествен и социокултурен експеримент. Ще се наблюдава как присъствието на един човек ще повлияе върху работата на стотина души, които взимат участие в спектакъла. Ще се изследва дали ще се осъществи „комуникативен акт“. Основният въпрос е дали един зрител е пълноценна публика.

Скоро театърът ще започне да приема заявки от тези, които биха искали да участват в проекта като единствени зрители в залата. Преди спектакъла името на късметлията ще бъде изтеглено на лотариен принцип. Преди влизането на зрителя в залата, той ще минава през медицински преглед.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах