Пермският театър за опера и балет изнася представления пред един зрител

Името на късметлията ще бъде изтеглено с лотария, преди спектакъла ще мине медицински преглед

Експериментът „Един на един“ ще изследва дали един зрител е пълноценна публика. - Пермският театър за опера и балет изнася представления пред един зрител

Експериментът „Един на един“ ще изследва дали един зрител е пълноценна публика.

Антикарантинен проект със специални спектакли започва оперният театър в руския град Перм, съобщи в сайта си институцията. Инициативата се нарича „Един на един“. Тъй като театрите, музеите и кината в Русия затвориха заради коронавируса, почти всички културни институции започнаха излъчвания на свои спектакли онлайн.

Музикантите от Пермската опера са решили в това трудно за артистите време да намерят нови форми на взаимодействие с публиката. Затова от края на март на спектаклите, които ще се транслират онлайн, ще присъства по един зрител на живо. Артистите и музикантите ще изпълняват цял спектакъл пред него.

„Преките транслации постигат рекордни гледания и привличат повишеното внимание на международната аудитория, но заедно с това ни карат да се замислим за природата на театъра като изкуство – казват в съобщението си от Пермската опера. – Театърът на първо място е пространство на диалог, комуникация, контакт. Зрителят е пълноправен съавтор на спектакъла заедно с певеца, диригента и режисьора. Пълноценният спектакъл не може да се състои без публика.“

Затова проектът „Един на един“ стартира като художествен и социокултурен експеримент. Ще се наблюдава как присъствието на един човек ще повлияе върху работата на стотина души, които взимат участие в спектакъла. Ще се изследва дали ще се осъществи „комуникативен акт“. Основният въпрос е дали един зрител е пълноценна публика.

Америка за България

Скоро театърът ще започне да приема заявки от тези, които биха искали да участват в проекта като единствени зрители в залата. Преди спектакъла името на късметлията ще бъде изтеглено на лотариен принцип. Преди влизането на зрителя в залата, той ще минава през медицински преглед.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3