Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Перото“ в НДК наредено сред легендарните световни литературни кафенета

Кадър от софийския литературен клуб изложен в Париж редом с иконичния „Централ“ във Виена

Временно Литературният клуб  работи само за събития заради пандемичните ограничения. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - „Перото“ в НДК наредено сред легендарните световни литературни кафенета

Временно Литературният клуб работи само за събития заради пандемичните ограничения. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Литературен клуб „Перото“, разположен в НДК, е поставен сред легендарните литературни кафенета в Европа. Снимка на „Перото“ участва във фотоизложба на открито, наредена пред портите на Министерството на Европа и външните работи в Париж.

Експозицията със снимки може да се разгледа във френската столица през декември, става ясно от сайта на министерството. Тя представя някои от прочутите литературни средища в Европа, сред които иконичното кафене „Централ“ във Виена; парижкото „Кафе де флор“; „Комерсиал“ в Мадрид; „Капели“ в Хелзинки; „Флориан“ във Венеция; „Кордина“ във Валета; „Бразилейра“ в Лисабон и други.

„Българските кафенета живеят кратък живот – се казва под снимката на „Перото“ в Париж. – Големите кафенета от следвоенния период, където творците са обичали да се събират, днес вече не съществуват. Емблематичните заведения на 70-те и 80-те години като „Бамбука“ до театър „Иван Вазов“, Клуба на писателите на улица „Ангел Кънчев“ или Клуб на журналистите на „Граф Игнатиев“ затварят едно след друго след падането на комунистическия режим след 1990 г. Днес кафене „Перото“, което се намира в Двореца на културата, е посветено на книгите и писателите: дебати, срещи, литературни соарета привличат многобройни читатели всеки месец.“

Литературен клуб „Перото“ е създаден през 2015 г. по инициатива на тогавашния директор на НДК Мирослав Боршош. През последния месец  „Перото“ временно не работи като кафене и книжарница, заради пандемичните ограничения  отваря само за събития.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Останалите литературни клубове-кафенета, представени в изложбата, може да разгледате в сайта на френското министерство. 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах