Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Перото“ за Божана Апостолова, 30 г. издавала българска литература

Теодора Димова отличена за проза

„Издала съм повече от 1300 книги и на всяка една от тях съм се радвала като на свое внуче“, каза Божана Апостолова. Снимка: Орлин Огнянов/НДК - „Перото“ за Божана Апостолова, 30 г. издавала българска литература

„Издала съм повече от 1300 книги и на всяка една от тях съм се радвала като на свое внуче“, каза Божана Апостолова. Снимка: Орлин Огнянов/НДК

Романът „Поразените” на Тедора Димова е носител на литературните награди „Перото”, които бяха връчени в петък вечерта на церемония в литературния клуб в НДК.

За позия бе удостоена стихосбирката на Белослава Димитрова „Месо и птици”. Ирина Некит получи приза в категория „Превод“ за поетичния превод от български на румънски език на „Разкопчаване на тялото“ от Аксиния Михайлова. „Странстващият албатрос“ на Деметра Дулева стана победител в категорията „Дебют“. Наградата „Перото“ в категория „Детска литература“ отиде при Цвета Брестничка и книгата „Небивалици с буквите от А до Я“, илюстрирана от Албена Каменова.

Голямата награда за цялостен принос към българската литература получи издателката и собственичка на „Жанет 45” Божана Апостолова. Наградата ѝ бе връчена от Борислав Велков – председател на Съвета на директорите на НДК, който подчерта, че макар журито и ръководството на НДК да са излъчили своя фаворит за наградата, то голямата награда днес е за всички присъстващи, които пишат, издават и са на първа линия в грижата за духовността на всички четящи хора.

„Вече 30 години издавам само българска литература с единствено желание – духовният ръст на българите да се чуе по света и България да качи няколко стъпала нагоре – каза Божана Апостолова. – Издала съм повече от 1300 книги и на всяка една от тях съм се радвала като на свое внуче. Пожелавам си и за в бъдеще да се раждат талантливи хора, които да продължават да пишат.“

Журито на награди „Перото” през 2020 г. бе в състав: проф. дфн Милена Кирова, проф. дфн Цочо Бояджиев, Елена Алексиева, Лора Филипова и Тодора Радева. Статуетките, които получиха всички наградени, са дело на скулптора проф. Емил Попов.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg