Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Песента я връща всеки път

На днешната дата Паша Христова би навършила 70 години

Паша Христова е на българската музикална сцена едва шест години. Но не е забравена. - Песента я връща всеки път

Паша Христова е на българската музикална сцена едва шест години. Но не е забравена.

На 21 декември 1971 г. един Ил-18 трябва да излети от летище „София“ за дните на българската култура в Алжир. Но това не се случва – заради нелеп технически инцидент машината катастрофира, корпусът се разчупва на две и избухва в пламъци. Загиват 21 души. Един от тях е Паша Христова. На днешния ден певицата с огромен глас, оставила ни песни като „Една българска роза“, „Янтра“ и „Повей, ветре“, би навършила 70 години.

Паша Христова е на българската музикална сцена едва шест години. Започнала от Школата за естрадни певци и Ансамбъла на Строителни войски, постига първия си голям успех на Фестивала на забавната песен в Сочи, Русия – там през 1967-а е удостоена със златен медал и първа награда.

В творческите си години записва 60 песни и изнася десетки концерти в България и чужбина, много от тях с Борис Гуджунов. Носителка е на награда от фестивала „Златният елен“ в Брашов, Румъния и на Голямата награда за изпълнители на Международния фестивал в Сопот, Полша за песента „Ах, този дивен свят“.

https://youtu.be/itbBpHXz3M8

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

А през 1970-а е на „Златният орфей“ и печели и двете водещи награди – Голямата за „Повей, ветре“ и Първата за „Една българска роза“. Три десетилетия по-късно „Една българска роза“ е обявена след зрителско допитване за песента на столетието.

Заради интерпретаторските си умения, които имат широк диапазон и съвсем не се заключват само в рамките на силовото и драматично пеене, наричат Паша Христова универсална певица, пише за нея музикалният журналист Здравко Петров. Перфектна е и в пеенето „на дъх”, при това в изтънчената и изключително трудна за пресъздаване стилистика на боса-нова.

https://youtu.be/vjah8jpGKiU

„Но, земя, ти пази пак едно гнездо!

Ти, небе, я очаквай! Няма смърт!

Ще си дойде тя при вас като в роден дом –

песента ще я връща всеки път.“

Тези стихове на Дамян Дамянов изпя в памет на Паша Христова Лили Иванова, само няколко дни след смъртта ѝ, в песента „Птицата“. Това и се случва повече от четиридесет години след смъртта ѝ. Мекият ѝ глас с кадифен тембър и огромен диапазон не е забравен. А песните ѝ ни я връщат всеки път.

https://youtu.be/Nu-ZCDiEW7c

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах