VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Песни, танци, „лирика и педератуси“ (снимки)

Цензура за медиите никак не отива на организаторите на гей парад, който се бори за равни права

„Внимавай кого мразиш, може да е някой, когото обичаш“ - един от лозунгите на „София Прайд“. Снимки: Авторът - Песни, танци, „лирика и педератуси“ (снимки)

„Внимавай кого мразиш, може да е някой, когото обичаш“ - един от лозунгите на „София Прайд“. Снимки: Авторът

„И ви пожелавам догодина, вместо мен, тук да застане вашият столични кмет!“ Тези думи на кмета на Амстердам – градът, който се гордее с първия официално разрешен гей брак – като че ли бяха най-конкретното, което се чу на десетия, юбилеен „София Прайд“.

Районът на Княжеската градина още в 17,30 ч. беше пълен с полиция и шарено облечени и гримирани хора, предимно млади и на средна възраст. Настроението, също както и времето, беше слънчево, но организаторите направиха всичко възможно, за да го развалят – поне моето. Като начало отказаха да ме допуснат в района на прайда, ако не им има кажа за коя медия работя. Оказа се, че са взели решение да пускат само представители на определени медии – на всички останали, включително и такива на свободна практика – не. Което е отвратителна цензура и точно на организатори на гей прайд, който се бори „за равни, а не за специални права“, никак не им отива.

В крайна сметка ме пуснаха, но докато чаках, гледах как пазачите на входа разпитват почти всеки дали е бил миналата година – неясно защо. И вътре беше точно както можеше да се очаква – весело, шарено и без нищо пошло, така и не се показаха толкова любимите на жълтата преса пера, забучени в задника.

Официалната част продължи около 6 минути, в която на една сцена се качиха представители на американското, британското, френското, хърватското и още няколко посолства, за да поздравят ЛБГТИ общността и да изразят подкрепа.

Чуждите дипломати, подкрепили прайда

После шествието тръгна с песни, танци, барабани и полицейски кордон по „Гурко“, зави по „Раковска“, след това по „Дондуков“ и обратно по бул. „Левски“ към Княжеската града, където бе предвиден концерт.

Почти всички от минувачите край шествието се усмихваха, поздравяваха участниците и заставаха с гръб, за да си направят селфи с пъстрото множество. Но имаше и малцина видими противници на събитието – възрастен мъж с жълти мустаци и черна тениска с надпис „БНС НД“ беше качил на главата си малко момиченце, вдигнало картон с надпис: „Върнете дъгата на децата, педерасти“.

Демонстранти срещу гей парада

Пред паметника Васил Левски трима мъже и една жена със заплашителен вид очевидно охраняваха монумента, да не би шествието някак да го оскверни със своята различна сексуалност.

Полиция охранява шествието от „пазителите“ на Васил Левски.

Лично за мен най-хубавото беше, че си купих лично от автора книгата на Иво Димчев „Лирика и педератуси“ – с автограф!

Издателят Виктор Лилов

Иво Димчев (вдясно)

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

ПИК на хомофобията

Bookshop 728×90