Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Песните му помагат на хората да живеят (видео)

80 години от рождението на Жо Дасен, на когото успехът не донесе щастие

Жо Дасен през 1960-а, когато е 22-годишен. Снимка: Уикипедия - Песните му помагат на хората да живеят (видео)

Жо Дасен през 1960-а, когато е 22-годишен. Снимка: Уикипедия

Преди да хване микрофона, елегантният мъж в бял костюм е бил портиер, механик, готвач, журналист, медик и преподавател. После става любимец на милиони. Той е американец, потомък на имигранти от Одеса, смятан обаче за парижанин. Истинското му име е Джоузеф Айра Дасен, син на известен режисьор и цигуларка, познат по цял свят като Жо Дасен. Роден е на днешния ден, 5 ноември, преди точно 80 години.

„Като повечето млади хора, и аз търсех своята роля в света. Исках да стана лекар, за да спасявам животи, после станах преподавател – също беше страхотно да уча хората, но накрая разбрах, че мога да бъда много по-полезен, ако играя ролята си на сцената“, казва Жо Дасен.

Той разказва, че най-щастливите моменти в живота му били, когато чул уличен художник да пее негова песен и портиер да си подсвирква друга. Неговото обяснение е:

„Пиша песни, за да помагам на хората да живеят“.

Обаятелният Жо пееше пред многомилионна аудитория, но винаги изглеждаше, че той пее лично само за теб.

Френските журналисти наричаха Дасен най-прочутия и най-непознат певец. Той никога не говореше за личния си живот. Бил е женен два пъти. Първата му съпруга – Мариз Масиера – му помогнала да стане певец, като показала запис с негови песни на известен продуцент, втората – Кристин Делво – му родила двама сина.

Успехът не носи щастие на Жо Дасен. Скоро след раждането на второто им дете жена му го напуска – той е твърде зает и не отделя достатъчно време за семейството си. И двамата разбират, че бракът им се е изчерпал. Тя заминава заедно с децата при родителите си в Руан, а той завежда дело за попечителство над синовете си.

Когато го спечелва, Жо прекъсва турнето си и през август 1980 г. заминава с децата на Таити. Но на следващия ден след пристигането си на острова, вследствие изтощение от концертите и депресия от раздялата с жена си, сърцето му не издържа – той получава инфаркт и умира на 41 години. Мечтата му един ден да пее със синовете си остава несбъдната.

След като във Франция узнават за смъртта на големия певец, по всички радиостанции звучат песни на Жо — така страната, в която намира успеха, го изпраща със собствената му музика. По-късно същата година CBS издава наведнъж няколко сборни албума, посветени на паметта му.

Жо Дасен не беше просто певец. Също като Едит Пиаф, Жак Брел, Жорж Брасенс и Клод Франсоа, той вече се бе превърнал в обществен феномен и неотменна част от френската култура – веднъж и завинаги.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах