Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пет български песни срещу насилието, които не са чалга (видео)

Не, социалните послания не са оправдание за лошия вкус

Преди Азис Цветана Манева участва и в друг клип със социално послание - „What you say to a girl?“ на Рут Колева. Без чалга и без скандал. - Пет български песни срещу насилието, които не са чалга (видео)

Преди Азис Цветана Манева участва и в друг клип със социално послание - „What you say to a girl?“ на Рут Колева. Без чалга и без скандал.

Задължително ли е да приемем едно произведение – независимо от неговата форма, ако съдържа обществено значима кауза?

Въпросът бе провокиран от дебата около новата песен на Азис „Позна ли ме?“ с участието на Цветана Манева: дали долнопробното чалга звучене би могло да бъде оправдано от присъствието на социални послания във видеото срещу насилието над различните, дискриминацията по пол, физика, възраст… Доколко може да се приеме за чиста монета подобна позиция от изпълнител, чиято кариера е изобилие на лошия вкус и покварата? Дали просто не търси вниманието на публиката чрез поредната провокация?

На световната музикална сцена има редица примери за изпълнители, които не само на думи и песен защитават редица социални каузи – а и подкрепяйки ги чрез дарение на значителни средства в кампании срещу наркотиците, насилието… Някои звезди са получавали и упреци в лицемерие – неотдавна Бруно Марс и Бионсе бяха обвинени, че използват черната култура, за да се облагодетелстват. Но има изпълнители, чиито послания са разтърсващи и като музика, и като текст, и като видео – „This is America“ („Това е Америка“) на Чайлдиш Гамбино бе определен от критиката за „сатиричен шедьовър“.

Вижте още: КЛИП, В КОЙТО РАПЪР УБИВА НАРЕД, ЗАВЛАДЯ АМЕРИКА

У нас социалните каузи в музиката са редки – и когато ги има, изпълнителите също се е случвало да бъдат укорявани, че използват обществени кампании, за да напомнят за себе си. Но след появата на риалити шоутата, това се случва рядко.

Любопитно е, че  новият клип на Азис произведе скандал дни преди началото на Биг Брадър, в който чалга певецът ще има участие – съвпадението изглежда съмнително… Защото този клип нямаше да предизвика подобни вълнения, ако Цветана Манева не присъстваше в него, ако не бе съчетание на простащината и културата.

Това не е първият клип срещу насилието в родния музикален ефир, дори не е първият с участието на Цветана Манева с послание срещу насилието – по-рано тази година актрисата се снима и във видеото на Рут Колева „What you say to a girl?“. Скандал нямаше, защото клипът постави сериозна тема – и тя не беше похарчена за напомпването на нечий пиар.

Поредното участие на Манева в клип със сходна тематика поставя редица въпроси: помага ли наличието на скандал за разрешаването на един проблем; до чалгата ли опряхме, за да кажем нещо важно на обществото; дотам ли ни поквари тази музика, че да я приемаме и дори изтъкваме като нещо добро, стига да ни предлага пошлия си вкус, опакован с кауза?

Без много усилие събрахме пет видеоклипа на български изпълнители със социална кауза, в които няма чалга:

Б.Т.Р. – „Спасение“, срещу злоупотребата с наркотици

Рут Колева – „What you say to a girl?“, срещу домашното насилие

„Каризма“ – „Ще избягам ли от теб?“, срещу домашното насилие

Графа – „Надежда“, срещу насилието над медици

Ралица Ковачева-Бежан – „Мое мъничко дете“, срещу насилието над деца

Дони и Момчил – „Не на страха“, срещу бездействието на държавата срещу престъпността

https://youtu.be/drHbV2MfPvI

Вижте още: ЧАЛГА, НИЩО ПОВЕЧЕ (БЕЗ ВИДЕО)

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90