Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пет дни на Баришников в София

Михаил Баришников играе спектакъла със стихове на Йосиф Бродски от 2015-а г. Снимка: „Артишок“ - Пет дни на Баришников в София

Михаил Баришников играе спектакъла със стихове на Йосиф Бродски от 2015-а г. Снимка: „Артишок“

Петдесет и три години, след като за първи път излиза пред българската публика, Михаил Баришников отново ще се изправи лице в лице с нея. В събота и неделя, на 19 и 20 януари, знаменитият балетист ще говори и танцува на сцената на Софийската опера в спектакъла „Бродски/Баришников“.

Руснакът пази хубави спомени от нашата страна, твърди, че България му е много скъпа. Оттук тръгва световната му кариера – през 1966 година той участва на Международния балетен конкурс във Варна и печели златен медал. И ако никога не се е завръщал в родината си след бягството си от нея през 1974 г., той вероятно ще търси белезите на промяната в София 29 години след края на тоталитарния режим, представяйки си днешна Русия.

Вижте още: БАРИШНИКОВ ТАНЦУВА ПО БРОДСКИ У НАС

Михаил Баришников е в София от 17 януари и ще остане тук до 21-и. Няма да има участия в медиите. Но ще има срещи с хора от артистичните среди, с които поддържа дългогодишни приятелства. Почитателите му имат най-голям шанс да го видят, ако присъстват на представленията му – а някои може би ще имат и късмета да го зърнат на служебния вход на Операта. За двете представления на касите са налични под 30 билета за 19 януари и около 50-ина за 20 януари, на цени 200 и 220 лв.

София е една от последните сцени, на които ще се играе спектакълът. Сцената ще бъде аранжирана като зимна оранжерия, в която Баришников ще танцува и рецитира стихове и проза на Йосиф Бродски.

„Бродски/Баришников“ на режисьора Алвис Херманис е с продължителност час и половина, думите на Баришников и Бродски ще бъдат на руски език, със субтитри на български.

Гостуването на Михаил Баришников се организира от продуцентска къща „Артишок“, пространствата за култура „Книгата“ и „Кино Култура“ и се осъществява с подкрепата на Столична община. Гастролът е част от Календара на културните събития на Столична община.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС