Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пет филма на Фелини дават неофициален старт на „Киномания“

Ретроспективата с някои от най-значимите филми на режисьора започва веднага след падането на ограниченията

Ретроспективата на Фелини започва на 1 април със „Сладък живот“ - Пет филма на Фелини дават неофициален старт на „Киномания“

Ретроспективата на Фелини започва на 1 април със „Сладък живот“

С пет филма, ретроспектива на Фелини, ще отбележи „Киномания“ 100-годишнината от рождението на големия режисьор. Поводът бе през януари 2020 г., но фестивалът успя да проведе само лятното си издание миналата година. Есенното, отложено неколкократно, ще бъде открито на 8 април.

По традиция съпътстващата програма на кинофорума включва ретроспектива на прочут режисьор, която се излъчва седмица преди официалното откриване. Тази година началото е още на 1 април, първия ден след отпадането на ограничителните мерки, влизащи в сила от 22 март, когато „Люмиер“ ще покаже „Сладък живот“. Между 1 и 6 април кината „Люмиер“ и „Одеон“ ще вкарат в програмата си още „Казанова“, „Осем и половина“, „Рим“ и „Сатирикон“. С подробностите от програмата може да се запознаете тук.

В рамките на „Киномания“ ще бъде представен и „Фелини на духовете“ на режисьорката Селма Дел’Олио – специална документална продукция, създадена по повод юбилея на великия режисьор, която проследява търсенията му в посока на духовното, мистериозното и езотеричното.

„Сладък живот“, който може да се гледа на 1 и 2 април, е сред най-забележителните произведения на Фелини. Филмът с участието на Марчело Мастрояни, Анита Екберг и Анук Еме е отличен със „Златна палма“ и „Оскар“. Историята се завърта около неуспелия литератор Марчело, който, заедно с фоторепортера си, работи за жълт вестник и се потапя изцяло в „долче вита“ на един светски, кинаджийски, интелектуален Рим. Именно от филма се ражда думата „папараци“, която придобива изключителна популярност.

Отново с „Оскар“, но в категорията за чуждоезичен филм, е „Осем и половина“ с участието на Марчело Мастрояни, Клаудия Кардинале, Анук Еме и Сандра Мило. Филмът е за прочут режисьор, потърсил покой и усамотение в престижен балнеоложки курорт, където действителност и въображение се смесват в ума му. Прожекциите са на 2 и 3 април.

Наградата на Американската филмова академия за режисура и „Златен глобус“ за чуждоезичен филм печели и „Сатирикон“, вдъхновен от творбата на Петроний, в която той бичува упадъка на Древния Рим с безжалостната си, остроумна ирония. Прожекциите на „Сатирикон“ са програмирани за 3 и 4 април.

Рим“, също награден със „Златен глобус“ за чуждоезичен филм, е още едно от емблематичните заглавия на Фелини. Публиката може да го гледа на 4 и 5 април. Жизнерадостен и изпълнен с въображение, филмът е портрет на Вечния град в различни периоди от живота на самия режисьор.

„Казанова“, който може да гледате на 5 април в „Люмиер“ и на 6 април в „Одеон“, представя едноименния любовник като ужасяваща личност, достойна за съжаление. След сексскандал той се озовава в затвора, но успешно бягство в Париж му осигурява нови сили за живот. Филмът е с участието на Доналд Съдърланд и е с „Оскар“ за костюми и БАФТА за сценография и костюми.

По повод участието си в „Осем и половина“, Кардинале казва за режисьора:

„Висконти ми даде крила, но Федерико ме помири с мен самата“.

Ретроспективата се осъществява в партньорство с Италиански културен институт.

Фелини е автор на 24 филма и има „Оскар” за цялостно творчество, присъден му през 1993. 

Официалното откриване на „Киномания“ остава за 8 април с филма „Страх“ на Ивайло Христов. Заради националния локдаун, който ще продължи до 31 март включително, прожекцията на „Ханът и империята“, нов филм по трилогията „Хан Аспарух“, която бе насрочена за 31 март, е с нова дата: 12 април. Събитието ще отбележи 40-годишнината от основаването на НДК.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg