Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пет години заедно на онлайн площада!

„Площад Славейков“ тръгна на днешния ден през 2014-а

Илюстрация: Милена Вълнарова - Пет години заедно на онлайн площада!

Илюстрация: Милена Вълнарова

От около 30 години столичният площад „Славейков“ е известен като място за книги – а от 24 май 2014 г. съществува и още един, виртуален – ploshtadslaveikov.com, на който книгите бяха само началото. Взехме името на площада, чийто дух не е въплътен от институция, сграда или паметник, а от личността на един учител, поет, творец на държавността. А избрахме за рожден ден Деня на българската култура и просвета, за да го празнуваме всеки ден.

Днес площад „Славейков“ е доста по-различен – година след началото на ремонта, книгите ще се завърнат. Днес и нашият „Площад Славейков“ е доста по-различен от онзи в началото – с тази разлика, че виртуалният площад никога не е затварял и няма кмет, който да го затвори (при нас ремонтите вървят в движение). През годините площадът става все по-голям. През последната годината всеки ден ни посещават от 20 хиляди до 60 хиляди пъти, а за цялото ни съществуване дотук сте идвали 23 милиона пъти. Благодарим!

Станахме на 5 години, а как ли ще изглеждаме на 50?

Много по-лесно е да си представим какъв би бил реалният „Славейков“ – той съществува поне от 100, и вярваме, че ще го има и след 50. Надяваме се, че и след 50 години столичани ще сядат на пейката с баща и син Славейкови, и след 50 години на него ще шурти фонтанът. Там ще е и Столичната библиотека, Френският културен център… и може би ще бъде последното място в столицата, където все още ще се продават книги от хартия.

Не знаем какъв ще е ploshtadslaveikov.com след 50 години, но си пожелаваме след 5 години да сме все още заедно с вас, скъпи читатели, и да сме много повече. Защото, както е казал поетът, „народността не пада там, дето знаньето живей“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90