Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пет години затвор за артистично „самоубийство” на Червения площад в Москва

Съвременният художник Павел Крисевич е известен с политическите си пърформанси

Павел Крисевич. Снимка: Инстаграм - Пет години затвор за артистично „самоубийство” на Червения площад в Москва

Павел Крисевич. Снимка: Инстаграм

Пет години лишаване от свобода получи пърформанс художникът Павел Крисевич от Тверския съд в Москва за проява от 11 юни 2021 г., съобщава „Новая газета. Европа“. Преди повече от година Крисевич излязъл на Червения площад и два пъти изстрелял халосни патрони във въздуха, а после имитирал изстрел в собственото си слепоочие, като извикал „Пред кремълската завеса ще последва изстрел!“. Бил задържан на място и обвинен за хулиганство с използване на оръжие в предварителен заговор с група лица. Оттогава той се намира в предварителния арест.

Самият Крисевич нарича своята постъпка „политически пърформанс“, който „е начин да се предпази от страха пред репресиите“.

Крисевич е известен със своите публични акции. През август 2020 г. на стълбите пред Люблинския съд в Москва, където се е разглеждало делото „Новото величие“ срещу група млади хора, обвинени в опит за преврат, Крисевич, облечен като полицай, прерязал гърлото на манекен, като напръскал събралите се хора с червена боя.

През ноември 2020 г. Крисевич и екипът му поставили художника, разпънат на кръст, пред сградата на ФСБ на „Лубянка“. Покрай него били разположени папки с наказателни дела, които екипът подпалил. Върху тях имало надписи – „Делото на Борис Немцов“, „Делото на сестрите Хачатурян“ (несправедливо осъдени след години домашно насилие от баща им) и др.

През август 2020 година Крисевич проведе акция в защита на руските и белоруските политически затворници, като се „обеси“ на Троицкия мост, а после скочи във водата.

Всички пърформанси на Крисевич имат политически послания.

Вижтеоще: ПЪРФОРМАНС С ИЗСТРЕЛИ И САМОУБИЙСТВО ПРЕД КРЕМЪЛ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg