Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пет картини на Франсис Бейкън откраднати в Мадрид

Техен собственик е приятел на художника, а обирът е станал в средата на миналата година

През 2013 г. триптихът „Три изследвания на Лушън Фройд“ бе продаден на търг за над 142 милиона долара. Не е ясно точно кои са откраднатите в Мадрид картини. - Пет картини на Франсис Бейкън откраднати в Мадрид

През 2013 г. триптихът „Три изследвания на Лушън Фройд“ бе продаден на търг за над 142 милиона долара. Не е ясно точно кои са откраднатите в Мадрид картини.

Пет картини на британския художник Франсис Бейкън, на стойност около 30 милиона евро, са били откраднати от дома на притежателя им в Мадрид, съобщава испанският вестник „Ел Пайс“. Според източници, близки до разследването, цитирани от изданието, обирджиите не са оставили никакви следи и вероятно са следили собственика, за да са уверят, че няма да се върне у дома и да ги хване в крачка.

Картините, сред които портрети и пейзажи, са били задигнати миналия юни. Не е ясно защо новината за дръзкото престъпление се съобщава чак сега. Не се пояснява и кои точно са откраднатите творби. Според изкуствоведи обаче тяхната продажба би била изключително трудна.

Собственикът е бил близък приятел на самия Бейкън, твърде още вестникът. Това не се потвърждава от полицията.

Роденият в Ирландия Бейкън почина на 82 години през 1992 г. Неговите произведения и до днес са сред най-скъпо продаваните в света на изобразителното изкуство. През 2013 г. триптихът му „Три изследвания на Лушън Фройд“ бе купен на търг за 142,4 милиона долара – рекорд за онова време.

„Артпрайс“ подрежда Бейкън сред десетте най-големи модерни художници, редом до Пабло Пикасо и Анди Уорхол.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg