Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Пет книги, препоръчани от принц Чарлз

Сред тях са произведения за Древния Рим, Румъния и Втората световна война

Принц Чарлз. Снимка: The Royal Family/Фейсбук - Пет книги, препоръчани от принц Чарлз

Принц Чарлз. Снимка: The Royal Family/Фейсбук

Официалният акаунт в Инстаграм на херцогинята на Корнуол Камила Паркър Боулс, „The Reading Room“, посветен на книгите и четенето, публикува няколко от любимите заглавия на принца на Уелс. С препоръки за четири нехудожествени книги и един роман британският престолонаследник заявява любовта си към историята, интереса си към съдбите на известни личности и лидери и своята слабост към съседната ни Румъния.

Романът „Lustrum“ на Робърт Харис, публикуван и на български език под името „Conspirata“ от издателство „Обсидиан“, е единственото художествено произведение в селекцията на принц Чарлз. Книгата е втора част от трилогията, започваща със заглавието „Imperium“. Поредицата пресъздава историята на Цицерон и Римската република, разказана от гледната точка на Тирон, личния секретар на императора, и изследва покваряващата сила на властта и враждите в Древен Рим. Харис е познат на българските читатели и с книгите „Фатерланд“ („Обсидиан“), „Помпей“ („Обсидиан“) и „Офицер и шпионин“ („Колибри“).

„The Battle of the Atlantic. How the Allies Won the War“ на Джонатан Димбълби, журналист, историк, автор и на биографията на самия принц Чарлз от 1994-а, през откъси от дневници и писма от войници и от двете страни на фронта, представя ключовата за победата на Съюзниците през Втората световна война битка за Атлантика.

Със следващата си препоръка принц Чарлз ни припомня и своята любов към Румъния. Британският престолонаследник, за когото се смята, че има кръвна връзка с Влад Цепеш от XV век, вдъхновил Брам-Стокъровия Дракула, често посещава съседката ни, има няколко имота в нея и фондация на свое име, насърчаваща развитието на културата и образованието. „Along the Enchanted Way: A Story of Love and Life in Romania“ е пътепис и мемоар на британеца Уилям Блакър, живял осем години в Румъния след падането на Чаушеску. Блакър разказва за живота на хората и за пътешествията си през страната.

„Travels with Myself and Another. Five Journeys from Hell“ от писателката и журналист Марта Гелхорн, отразила редица военни конфликти през XX век като кореспондент, също се нарежда сред любимите книги на принца на Уелс. В мемоара си Гелхорн разказва за срещата си с дисиденти в Москва, дните си в компанията на хипита в Ейлат, Израел, премеждията си по време на Китайско-японската война и, разбира се, за бурната любов и приключенията си с Ърнест Хемингуей, неназованият „друг“ (Another) в заглавието.

Последната препоръка на принц Чарлз е „Napoleon: A Life“. Автор на биографията на френския император е историкът Адам Замойски.

Вижте още: ПЕТ КНИГИ ЗА ЛЯТОТО, ПРЕПОРЪЧАНИ ОТ БИЛ ГЕЙТС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg