Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Пет книги за лятото, препоръчани от Бил Гейтс

Сред тях е мемоарният роман на Барак Обама (видео)

Препоръчаните от Гейтс книги изследват взаимовръзката човек-природа. Снимка: GatesNotes - Пет книги за лятото, препоръчани от Бил Гейтс

Препоръчаните от Гейтс книги изследват взаимовръзката човек-природа. Снимка: GatesNotes

Бил Гейтс сподели препоръчителния си списък с книги за четене през лятото. Само едно от петте заглавия е художествен роман, останалите изследват „сложните взаимоотношения“ между човека и природата.

„Може би съм избрал тези книги, защото животът ни бе преобърнат от вирус. Или може би защото прекарах толкова много време през последната година в разговори какво трябва да се направи, за да избегнем климатична катастрофа“, обосновава се той.

Списъкът, който бизнесменът обикновено споделя за лятото, се забави с около месец – той трябваше да излезе в сайта му на 10 май, но седмица преди това стана ясно, че Гейтс се развежда със съпругата си Мелинда.

Само една от препоръчаните книги е превеждана на български – в списъка е „Обетована земя“, биографичната книга на американския президент (2009 – 2017) Барак Обама (изд. „Софтпрес“).

„Президентът Обама е необичайно откровен за времето си в Белия дом, включително каква изолация гарантира тази позиция – казва Гейтс. – Книгата е възхитителен поглед върху това как се управлява държава във времена, изпълнени с предизвикателства.“

„Lights Out: Pride, Delusion, and the Fall of General Electric“ на Томас Грита и Тед Ман дава отговори на въпроса как гигантска корпорация като „Дженеръл Илектрик“ стига до своя край. Двамата автори излагат грешките в управлението на компанията за различни видове техника – затова книгата е подходяща за всички читатели, които са на ръководна позиция, независимо дали става дума за компания или неправителствена организация, заключава бизнесменът.

„Under a White Sky: The Nature of the Future“ на Елизабет Колбърт задълбочено изследва конфликта „човечеството срещу природата“. Авторката я описва като „книга за хора, които опитват да решат проблеми, предизвикани от хора, които опитват да разрешат проблеми“. Описани са няколко начина, по които хората се намесват в природата, включително генното модифициране и геоинженерството – „две теми, от които много се интересувам“, казва Гейтс.

„The Overstory“ на Ричард Пауърс е единственото художествено заглавие в списъка и „един от най-необичайните романи, които съм чел от години“, пише Гейтс. Книгата разказва за деветима души и тяхната силна връзка с дърветата.

„Макар романът да представя доста екстремен възглед за нуждата от опазването на горите, останах трогнат от страстта на всеки персонаж към каузата му и затворих книгата нетърпелив да науча повече за дърветата“, пише Гейтс.

Основната тема на „An Elegant Defense: The Extraordinary New Science of the Immune System: A Tale in Four Lives“ на Мат Риктъл е пандемията – „това изследване на човешката имунна система е ценно четиво, което ще ви помогне да разберете какво е нужно, за да спре организмът Ковид-19“, обяснява Гейтс. Темата е сложна, но авторът я прави достъпна, като се фокусира върху четирима пациенти, всеки от тях изправен пред необходимостта да мобилизира имунната си система по един или друг начин.

„Техните истории са супер интересен поглед към имунната наука“, посочва Бил Гейтс.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg