Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Петте книги, препоръчани от Бил Гейтс преди Коледа

„Клара и слънцето“, исторически роман за сина на Шекспир и книга за генетичната ножица, спечелила Нобелова награда, са в новия списък на филантропа

Бил Гейтс с книгите, които препоръчва за празниците. Снимка: Бил Гейтс/Фейсбук - Петте книги, препоръчани от Бил Гейтс преди Коледа

Бил Гейтс с книгите, които препоръчва за празниците. Снимка: Бил Гейтс/Фейсбук

Пет книги предлага Бил Гейтс дни преди голямото коледно пазаруване. Филантропът и един от основателите на „Майкрософт“ периодично споделя своите препоръки, списъци с по пет книги, които провокират мисли за съвремието.

Две от книгите са научна фантастика, а трета е посветена на иновативно научно откритие. „Клара и слънцето“, най-новият роман на Казуо Ишигуро, е сред тях. Главен действащ герой в книгата и основен разказвач е робот с изкуствен интелект, нает от семейство, за да прави компания на 14-годишно болно момиче. Действието се развива в неопределеното бъдеще, когато роботите вече са толкова често срещани като велосипедите днес, а генното редактиране е нормален процес. Романът поставя пред читателя етичния въпрос само технология ли са роботите, или нещо повече, например приятел на човеците. „Клара и слънцето“ е преведена и на българския пазар от изд. „Лабиринт“.

„Когато бях дете, бях обсебен от научната фантастика – споделя Гейтс в блога си. – Пол Алън и аз прекарвахме безброй часове в обсъждане на Айзък Азимов и оригиналната трилогия „Фондация“. Чел съм всяка книга на Едгар Райс Бъроуз и Робърт Хайнлайн. Имаше нещо много вълнуващо в тези истории, които разширяваха границите на възможното.“

С порастването си Гейтс започва да чете все повече документална литература и проявява голям интерес към книгите за иновации и за изследването на света.

„Напоследък откривам, че отново съм привлечен към книгите, които четях като дете“, споделя филантропът.

Другият научно-фантастичен роман в списъка е „Проектът Аве Мария“ на Анди Уеър, история за гимназиален учител, който изненадващо се събужда в напълно различна слънчева система, без никакъв спомен как се е озовал там. Нататък историята продължава с опитите на учителя да спаси света с помощта на науката и инженерството и се чете много бързо, отбелязва Гейтс. Книгата може да се намери и в превод на български от „Бард“.

„Разбивачът на кодове“ (The Code Breaker: Jennifer Doudna, Gene Editing, and the Future of the Human Race) е документален разказ на Уолтър Айзъксън за т. нар. „генетична ножица“ CRISPR. През 2020 г. французойката Еманюел Шарпантие и Дженифър. А. Даудна си поделиха Нобеловата награда за химия за разработването на инструмента, който дава надежда на човечеството, че могат да се разработят нови и много по-ефективни терапии за лечение на рак и „изрязване“ на наследствени болести от човешката ДНК. Айзъксън успешно описва всички етични проблеми, които генното редактиране поставя, изтъква Гейтс. Засега книгата не е преведена на български.

Вижте още: ДВЕ ЖЕНИ СИ ПОДЕЛЯТ НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА ХИМИЯ 

Четвъртата книга от списъка си Гейтс препоръчва за хора, които нямат задълбочени знания по темата за компютърните науки, човешкия мозък и изкуствения интелект – „A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence“ на Джеф Хокинс. Предисловието е на еволюционния биолог Ричард Докинс, който изтъква „провокативните идеи“ на автора. Книгата не е превеждана на български.

„Хамнет“ е последната книга от предпразничните препоръки на Бил Гейтс. Авторката Маги О’Фарел построява произведението си върху два познати факта за английския бард – синът му Хамнет умира на 11 и няколко години по-късно той написва трагедията „Хамлет“. Книгата изследва доколко личният живот на Шекспир повлиява неговото творчество. Романът е издаден на български от издателство „Амат-Ах“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС