Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пет обвинения срещу Дъстин Хофман в сексуално хищничество

Актьорът поканил 16-годишна ученичка в стаята на дъщеря си, за да ѝ покаже „кученцето си“

Няколко  жени излизат с твърдения за хищническо поведение на Дъстин Хофман. Всички изявления са потвърдени от техни приятели и членове на семействата им. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пет обвинения срещу Дъстин Хофман в сексуално хищничество

Няколко жени излизат с твърдения за хищническо поведение на Дъстин Хофман. Всички изявления са потвърдени от техни приятели и членове на семействата им. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В забележителната си кариера, продължила седем десетилетия, 80-годишният Дъстин Хофман е имал успехи, постигани само от шепа актьори. Получил е седем номинации за „Оскар“ за филми като „Абсолвентът“, „Среднощен каубой“, „Тутси“, „Крамер среку Крамер“ и е печелил статуетките за последните две, пише „Холивуд рипортър“.

На 27 ноември тази кариера бе чествана със специална почит на наградите за независимо кино „Готам“.

„Широкият спектър от роли на Хофман – често изобразяващ антигерои или маргинали – го поставя категорично сред най-привлекателните актьори, на които сме се наслаждавали на екрана“, обясни по време на тържеството изпълнителният директор на Independent Film Project Жоана Висенти.

Но една много различна картина за Хофман се появи през последните седмици – и тя е в ярък контраст със симпатичните герои, които обикновено играе. Всичко започна със свидетелство от първа ръка, публикувано в „Холивуд рипортър“ от Ана Греъм Хънтър, писателка, която през 1985-а, на 17, била принудена да изтърпи от Хофман поредица от обидни коментари, опипване и неприлични предложения, докато стажувала на снимачната площадка на тв адаптацията на „Смъртта на търговския пътник“.

Хофман вече отвърна на твърденията на Греъм Хънтър с изявление, в което каза:

„Имам най-голямо уважение към жените и се чувствам ужасно, че нещо, което може би съм направил, би могло да я постави в неудобна ситуация. Съжалявам. Това не отразява кой съм аз“.

Сега няколко други жени излизат с твърдения за хищническото поведение на Дъстин Хофман. Всички изявления са потвърдени от техни приятели и членове на семействата им, с които жените са споделяли преживяното през годините.

През 1980 г. Кори Томас, дъщеря на представителя на Либерия в ООН, е 16-годишна ученичка в международното училище към организацията. Там тя расте близо до децата на доста известен родител – Карина и Джена, дъщерите на Дъстин Хофман. Хофман – спечелил наскоро „Оскар“ за „Крамер срещу Крамер“ и голяма звезда по това време – е в процес на развод с първата си жена, Ан Бърн.

Една вечер, разказва Томас, Хофман завел нея и Карина на вечеря в ресторант на Трето авеню в Матхатън. След плащането на сметката Карина се върнала при майка си, но актьорът поискал от Томас да дойде с него в хотела, където живеел по време на развода си.

В хотела Хофман отишъл да си вземе душ, а после се появил чисто гол пред момичето и поискал да му масажира краката. Тя казва, че била отвратена, но и твърде уплашена, за да откаже. Докато му масажирала краката, Хофман „започна да прави неприлични коментари. Попита ме на колко години съм, взе телефона и се обади на една жена: „Знаеш ли, че в момента едно красиво момиче ми масажира краката? 16-годишно“.

Малко по-късно майка ѝ се обадила, че е във фоайето на хотела, за да я прибере – и се учудила колко тиха е дъщеря ѝ. Скоро Кори Томас разказала на сестра си Блони какво се е случило.

„И всеки път, когато се случеше да покажат филм с Дъстин Хофман, ни ставаше гадно“, не може да забрави и до днес притеснението си Томас.

***

Катрин Розетър била неопитна млада актриса, когато през 1983 г. Хофман я харесал на прослушване за Бродуейската възстановка на „Смъртта на търговския пътник“. След като ѝ помогнал да получи ролята, започнал всяка вечер преди представления да я вика в гримьорната си, да я кара да масажира краката му и да я опипва навсякъде, включително да бърка под полата ѝ. Правел го и зад кулисите, по време на представление, пред всички останали актьори, които викал да гледат.

Розетър разказва, че Хофман искал от нея да позира с него на снимки, докато стиска гърдите ѝ, на партита след представленията. Тя разполага с такива снимки.

***

Видео монтажистката Мелиса Кестер била на 20, когато срещнала Хофман в звукозаписно студио в Малибу през 1985 г. Тогавашният приятел на Кестър записвал изпълнения на Хофман и Уорън Бийти за филма „Ishtar“, в който двамата играят некадърни певци и автори не песни.

Още първия ден Хофман ѝ поискал телефонния номер. Няколко дни по-късно той довел в студиото втората си жена и малките им деца и тя решила, че е безопасно.

На следващия ден, докато записвал една песен, Хофман внезапно спрял и обявил: „Скучно ми е, нека дойде Мелиса“. Тя влязла в кабинката и докато приятелят ѝ и оставалите хора в студиото ги виждали през плексигласовия прозорец от раменете нагоре, той бръкнал под полата ѝ и си вкарал пръста в нея – без да спира да пее.

„Приятелят ми стоеше точно срещу мен – разказва тя. – Не знаех какво да направя.“

Хофман продължил да я насилва около 30 секунди, преди най-накрая да си извади ръката и да започне да се държи все едно случилото не е кой знае какво.

„Тогава смятах, че вината е моя, чувствах се много евтина“, спомня си Кестър.

Няколко дни по-късно Хофман ѝ звъннал по телефона и поискал да се видят, но тя отказала.

***

През 1973 г. Полин (второто ѝ име не се съобщава) била на 15 и помагала всяка събота на майка си, продавачка на дрехи в голям магазин в Манхатън, като сгъвала облекла, за да изкара малко джобни пари.

С дълга руса коса и зелени очи, тя била красиво момиче – и вече имала малък опит като фотомодел, както и желание да опита актьорска работа, когато в магазина се появил един актьор.

„Г-н Хофман искаше да види вратовръзки, но аз му обясних, че не съм продавачка, а само помагам със сгъването. Той започна да ме разпитва къде уча и каква искам да стана“, разказва Полин.

Жененият и по това време 36-годишен актьор започнал често да се отбива за дребни покупки в магазина и да разговаря с тийнейджърката.

Веднъж я поканил да отиде с него на премиерата на новия си филм. И тя, и майка ѝ решили, че ще бъде забавно. Полин отишла на премиерата със сестра си. После Хофман ги завел на вечеря и ги изпратил до дома им.

Следващия път сестрата на Полин била заета е тя отишла кино с Хофман сама. След филма Хофман споменал, че е купил на дъщеря си кученце и я поканил да го види.

„У тях, в апартамента в Централ парк Уест, нямаше кученце, нито някой друг“, спомня си Полин.

Когато актьорът ѝ предложил да отидат в стаята на дъщеря му Карина, Полин започнала да подозира, че може би е сбъркали, но не искала да бъде неучтива – казала, че вече е късно и трябва да се прибира.

„Той ме попита дали искам да ми покаже нещо друго – и разкопча ципа на панталона си. После започна да мастурбира. За първи път виждах гол мъж. Стоях и не смеех да мръдна, без да знам какво да кажа или направя“, разказва тя.

Хофман продължил, докато свършил.

„Може ли да си ходя?“, попитала Полин.

Хофман ѝ поръчал такси.

„Случилото се беше толкова срамно, че не можех да кажа на никого – казва Полин. – Просто плачех често. Отказах се от идеята да стана актриса – струваше ми се отвратително. И започнах да се ужасявам от момчета.“

Три години по-късно, на 19 – разказала историята на първия си приятел.

***

През 1975 г. Каролин (името ѝ е сменено) била 21-годишна и работела като туристически гид във Вашингтон. Един следобед Хофман, който бил в столицата за снимките на „Цялото президентско войнство“, случайно се качил в нейния туристически автобус заедно с асистента си. Каролин разказвала за забележителностите на града, а Хофман се възхищавал. И после си тръгнал. Около час по-късно асистентът му се върнал в автобуса.

„Каза ми, че г-н Хофман много иска да прекара вечерта с мен“, спомня си Каролин.

В хотела си Хофман ѝ отворил вратата гол до кръста.

„Притесних се, когато започва да ме пита за неща, които нямаше откъде да знае за мен – разказва Каролин. – Например какъв точно доктор е баща ми. Сякаш ме беше проучвал. Казах му, че вече трябва да си тръгвам.“

На което, спомня си тя, Хофман отвърнал: „Да си тръгваш? Нали не мислиш, че можеш да си тръгнеш, без да сме правили секс?“. После ѝ препречил врата и ѝ представил две възможности, от които да избира.

„Избрах оралния секс. Не мога да си спомня другата опция.“

Когато свършил, Хофман ѝ подал банкнота от 20 долара и ѝ повикал такси.

Следващите няколко седмици Каролин не отишла на работа и не излизала от дома си и не вдигала телефона. Междувременно Хофман се обадил няколко и казал на майка ѝ да ѝ предаде, че я кани на вечеря.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg