Пет прохладни дни в Копривщица между джаза и класиката

Предстои второто издание на „Фестивал на изкуствата“ с концерти, театрални спектакли, литературни четения и прожекции на филми за изкуство

Александрина Пендачанска и Плевенската филхармония изнесоха първия оперен концерт в историята на Копривщица през 2021 г. Снимка: Личен архив - Пет прохладни дни в Копривщица между джаза и класиката

Александрина Пендачанска и Плевенската филхармония изнесоха първия оперен концерт в историята на Копривщица през 2021 г. Снимка: Личен архив

Вълнуващ летен културен живот ще предложи Фестивалът на изкуствата в прохладата на Копривщица за втора година. Планинският градец ще се оживи от 19 до 23 юли с концерти, театрални спектакли, литературни четения и прожекции на филми за изкуство.

Програмата ще протича на три места – на сцената на открито в центъра на града, в залата на Народно читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев – 1869“ и в залата на музея „Първо класно училище“.

Откриването е на 19 юли в 19 ч. с концерт на Белослава, който ще отбележи 22-ата година в джаза за певицата. С нея на сцената под звездите в града ще свирят музикантите Живко Петров, Антони Рикев, Димитър Семов и Росен Захариев. В 21,30 ч. на същото място пред публиката ще излязат Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“, които заедно ще отпразнуват с концерт рождения ден на Иван Лечев. Това е първото им гостуване в Копривщица.

Симбиоза от фолклорна и класическа музика ще звучи на концерта „Спасов VS Йоцов“ на 20 юли, мястото отново е сцената на открито. Ще бъде изпълнена премиерно нова композиция на Христо Йоцов за кларнет, кавал и оркестър в изпълнение на Борислав Йоцов и Теодосий Спасов. Концертът е с участието на Плевенската филхармония, началото е в 19 ч. От 21,30 ч. е началото на соловото представление „На живо“ на Александра Сърчаджиева. Постановката на Димитър Коцев-Шошо по текст на Яна Борисова получи награда „Аскеер“ за най-добър моноспектакъл за 2022 г.

Концерт с експериментален характер ще постави началото на вечерта на 21 юли, когато от 19 ч. на Лятната сцена Веско Ешкенази ще изнесе концерт, озаглавен „В света на музиката“. Ще му партнират виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и музикантите от Плевенската филхармония. Ще прозвучат съвременни интерпретации на класически произведения като „Токата“ и „Фуга“ от Йохан Себастиан Бах и комбинации от класика и джаз.

Програмата продължава в 21,30 ч. с „Една българка“, постановка на Десислава Шпатова по едноименния разказ на Вазов. В него актрисата Снежина Петрова интерпретира по нов начин разказа на Вазов.

Най-добрата музика от големия екран ще звучи в „Световното кино в музика“, концерт на Хилда Казасян и музикантите Живко Петров, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов, Теодосий Спасов, Васил Петров, Христо Йоцов и Плевенската филхармония под диригентството на Борислав Йоцов. Мултимедийният концерт-спектакъл ще се проведе на 22 юли от 21 ч. на сцената на открито. В програмата са включени песни и музикални откъси от шедьоври на световното кино.

Последната вечер на фестивала (23 юли) е посветена на 30-годишнината от създаването на група „Акага“. Музикантите от формацията и техни приятели ще излязат пред публиката на открито от 21 ч.

Преди това действието ще се премести в Старото училище, когато от 17 ч. Светлозар Желев ще представи „Любовта за напреднали“, сборник с текстове поезия и проза на 88 съвременни български поети и писатели, разделени в 2 книжни тела – „мъжки“ и „женски“ екземпляр. В двата тома са думите на Иван Теофилов, Борис Христов, Деян Енев, Алек Попов, Георги Господинов, Стефан Иванов, Иван Ланджев, Здравка Евтимова, Теодора Димова, Елена Алексиева, Капка Касабова, Рене Карабаш, Яна Букова и др.

По-късно, от 18,30 ч., на същото място ще излезе маестро Найден Тодоров, но този път не за да дирижира Софийската филхармония, а да представи своята книга с разкази „Полъх от ангели“.

Междувременно всеки ден от фестивала между 16 и 17 ч. в киното на градското читалище ще текат прожекции на документално кино, посветено на изкуствата.

Организатори на „Фестивал на изкуствата“ са оперната прима Александрина Пендачанска, джаз певицата Хилда Казасян и журналистът Найо Тицин. Събитията се осъществяват с подкрепата на община Копривщица.

„Копривщица заслужава да бъде един от културните центрове на България. Радваме се, че с работата си по „Фестивала на изкуствата – Копривщица“ допринасяме това да се случи“, казва Пендачанска.

Билетите са на цена 25 лв. за едно събитие, може да се купи билет за един ден за 40 лв., както и фестивален билет от 170 лв. за посещение на всички заглавия в афиша на фестивала.  

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах