Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

ПЕТА срещу новия филм на Тарантино: Срамота

„Безотговорно изобразяване на кучета като това във филма е една от причините питбулите да наводняват приютите“, се казва в официално изявление на организацията

Световната премиера на „Имало едно време... в Холивуд“ бе на 26 юли. У нас филмът тръгва на 16 август. - ПЕТА срещу новия филм на Тарантино: Срамота

Световната премиера на „Имало едно време... в Холивуд“ бе на 26 юли. У нас филмът тръгва на 16 август.

Едва три дни след премиерата, „Имало едно време… в Холивуд“ успя да създаде няколко противоречия сред зрителите – първо, сериозни критики бяха отправени към режисьора Куентин Тарантино за начина, по който биват третирани жените във филмите му. Второ, организацията за защита на правата на животните ПЕТА намира проблем и в начина, по който животните се третират на екрана.

В официално изявление на организацията активистите заклеймяват Тарантино, че използвайки питбул териера Саюри в сцените от филма си, затвърждава клишето, че породата е агресивна.

Питбул териерите са най-малтретираната и най-често изоставяна порода в кучешкото царство и с недообмислен замах, Куентин Тарантино влоши ситуацията, като използва кучета от развъдник с печална слава за „Имало едно време… в Холивуд“ – се казва в изявлението на организацията, цитирано от „Индиуайър“. – Питбулите са оковавани, затваряни в клетки, пренебрегвани, гладуващи, бити, дори палени и използвани за бой до смърт. И точно като кучетата, използвани в този филм, ушите им често се режат за по-заплашителен вид. Безотговорно изобразяване на кучета като това във филма е една от причините питбулите да наводняват приютите ни. Докато хуманното общество прави каквото може да помогне на тези животни – най-вече като спира индустрията за развъждане на породата – Тарантино поставя пречки. Срамота.

Режисьорът все още не е коментирал случая.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Това е дебют на големия екран за Саюри от Делауеър. Тя получава ролята на Бренди, домашния любимец на каскадьора Клиф Бут (Брад Пит). Бренди неведнъж се притичва на помощ на стопанина си, а Тарантино коментира, че е искал питбулът да напомни на зрителите за кучетата от едновремешните филми, когато четирикраките са прилагали свръхспособности, за да спасят човеците си (в стил Ласи).

Макар и с първа роля, Саюри успя да впечатли критиците и вече има награда за играта си – по време на филмовия фестивал в Кан получи „Palm Dog“ („Кучешка палма“). Това бе и единствената награда, която „Имало едно време… в Холивуд“ получи от Лазурния бряг.

Вижте още: НЕОБИЧАЙНА НАГРАДА ЗА „ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ… В ХОЛИВУД“

По време на церемонията по награждаването и приемайки наградата-нашийник на Саюри, Тарантино коментира, че забелязал актьорския талант на кучето по време на монтажа:

Colibri april 2017

Когато сглобявах кадрите, започнах да виждам нещо в лицето ѝ, което не бях забелязвал по време на снимките, така че каквито и малки препятствия да имахме на снимачната площадка, те се изпариха, когато видях какво добро изпълнение е направила“.

Световната премиера на „Имало едно време…“ с участието на Брад Пит, Леонардо ди Каприо, Марго Роби, Ал Пачино и още редица холивудски имена бе на 26 юли. У нас филмът ще тръгне по кината на 16 август. Само в премиерния си уикенд филмът направи 40 млн. долара в боксофиса, което е най-касовият старт на филм на Тарантино въобще. За сравнение, бюджетът на продукцията е 90 млн. долара.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg