VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Петър Богдан, светъл ум в „тъмни години“: Честта е равнопоставена на живота

Новооткритият ръкопис, по-стар с един век от този на Паисий, е озаглавен „За древността на бащината земя и за българските дела“

Думите на Петър Богдан за честта са доказателство, че и в онези тъмни за България времена тук са живеели българи със светли умове, казва проф. Лилия Илиева. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - Петър Богдан, светъл ум в „тъмни години“: Честта е равнопоставена на живота

Думите на Петър Богдан за честта са доказателство, че и в онези тъмни за България времена тук са живеели българи със светли умове, казва проф. Лилия Илиева. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

Защитата на честта, още повече тази на родината, надминава всичко, тъй като животът и честта са равнопоставени“. Тези думи на Петър Богдан Бакшев, автор на новооткритата най-ранна известна българска история, бяха изведени от нейната откривателка проф. Лилия Илиева като най-важното послание от неговия труд – послание, сравнимо с Паисиевото „О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?“. Само че един век по-рано.

В четвъртък сутринта в студиото на Би Ти Ви проф. Илиева съобщи интересни подробности, свързани с историята на Петър Богдан, нейното откриване и онези (според клишето)тъмни години“, за които знаем много малко.

Ръкописът, озаглавен „За древността на бащината земя и за българските дела“, съдържа 200 страници и 70 глави и се намира в университетската библиотеката на град Модена, Италия.

Католическият архиепископ Петър Богдан е един от първите българи, написал авторско съчинение, каквито ние почти нямаме от XVII век – имаме преводни трудове. Монахът се е занимавал и с преводи. Особено важно е, че това откритие изтегля началото на модерното време в България със сто години назад.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Проф. Илиева припомни, че за този труд се знае отдавна. Усилия по издирването му е положил Божидар Димитров, но това, което успява да открие през 1979 г. в архивите на Ватикана, е опростена и съкратена редакция на началото на текста. Първоначално се е смятало, че ръкописът съдържа 10 глави, след това Божидар Димитров е открил записки на редактора, в които е отбелязана и двадесета глава – и е предположил, че са били двадесет. Но ръкописът се оказва много по-обемен.

Авторът се е стремил към научна достоверност – и той като Паисий е използвал всички източници, които са му били достъпни. Ръкописът е подвързан заедно с други трудове в едно обемисто книжно тяло, сподели проф. Илиева. Постъпил е в университетската библиотека на град Модена вероятно в края на XIX век, като част от сбирката на голям колекционер на книги и картини, меценат на Модена – маркиз Кампори.

Как е направено откритието? Професор Илиева подозирала, че е възможно историята на Петър Богдан да се намира в частна колекция и се заема да прегледа в интернет такива каталози. Докато проучва каталога на маркиз Кампори, попада на текст с обещаващото начало:

„На Петър Богдан от Чипровци. „За древността на бащината земя и за българските дела“.

Ръкописът е написан на латински, защото авторът му е търсел европейска аудитория – и е издаден малко след смъртта на Бакшев във Венеция. Благодарение на помощта на римокатолическата църква, Петър Богдан, заедно с други български момчета, е получил достъп до европейските образователни институции. Това, което доскоро не се знаеше, е, че от началото на XVII век вече имаме имаме българин, завършил университет – с помощта на католическата църка. Името му е Петър Маринов, предшественик на Петър Богдан в Софийската епископия.

Проф. Илиева е получила от Италия книгата в дигитализиран вид, изпратена ѝ чрез италианското Министерство на културата. „За древността на бащината земя и за българските дела“ не е исторически труд в съвременния смисъл на думата. Петър Богдан се интересува най-много от християнството по българските земи, което е по-старо от българската държава, уточнява тя.

За какво пише Петър Богдан? В София е запазена една от най-старите действащи църкви – ротондата „Св. Георги“, и за разлика от нас, Петър Богдан наистина се е гордеел с тези неща и е описвал ранното християнизиране на нашите земи, които по негово мнение, вече са били заселени със славяни, каза професор Илиева.

Дамата работи по проект към фонд „Научни изследвания“, с чиято помощ е била платена дигитализацията на ръкописа. Проектът носи условното название „Гутенберг и българите“ и изследва навлизането на модерния начин на мислене в България. Колкото и да е бил тежък животът на българите по онова време, сравнително скоро след откриването на книгопечатането (1439 г.) – още през XVI век, 100 години преди Петър Богдан, един българин отива във Венеция и си купува печатница.

„А защитата на честта, още повече тази на родината, надминава всичко, тъй като животът и честта са равнопоставени“ – тези думи на Петър Богдан от историята му, са неговото послание и доказателство, че и в онези тъмни за България времена тук са живеели българи със светли умове“, коментира в края на разговора проф. Илиева.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg