Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Петър Чухов да върне Славейковата награда, зове петиция

Преди няколко дни поетът стана лауреат на отличието, сега в интернет група хора твърди, че то е незаслужено

Славейковият приз Петър Чухов получи за стихотворението си „Свобода или смърт“. Снимка: БГНЕС, архив - Петър Чухов да върне Славейковата награда, зове петиция

Славейковият приз Петър Чухов получи за стихотворението си „Свобода или смърт“. Снимка: БГНЕС, архив

Поетът Петър Чухов е тазгодишният лауреат на Славейковата награда. Само няколко дни след присъждането на националното отличие за поезия обаче в онлайн пространството се появи петиция с призив наградата да бъде отнета – защото не била заслужена.

Славейковият приз Чухов получи за стихотворението си „Свобода или смърт“. Негови подгласници бяха Антоанета Богоева (второ място с „Пеперуда“) и Георги Драмбозов (трето място със „Синът на поета“) и Димитър Гачев (трето място със „След третата сигнална система“).

Конкурсът е анонимен, а първата награда в момента е придружена от парична премия от 1600 лева и плакет на скулптора Людмил Бонев. Тази година председател на журито беше проф. Яни Милчаков, а в комисията влизаха миналогодишният лауреат Магдалена Андреева, както и Мирела Иванова, Ангел Игов и Пенка Лещарска.

Но според петиция в интернет, подписана до момента от малко повече от 30 души, наградата за Петър Чухов е незаслужена, тъй като стихотворението му е „изключително далеч като звучене от поезията на Петко и Пенчо Славейкови“ и „по никакъв начин не кореспондира с творчеството на двамата класици“. Присъждането на отличието на поета е определено като „срам“, „черно петно“ и „подигравка“, а творбата му – като прилична повече на виц, отколкото на стихотворение.

В петицията се твърди още и че анонимността на надпреварата е компрометирана – мотивът според авторите ѝ е, че Чухов е спечелил трета награда в същия конкурс преди три години.

Не е ясно кой именно стои зад петицията обаче – първият подпис в нея е анонимен. Без имена са още няколко от парафите в призива, а интерес буди наличието и на „Петър Чухов“ – навярно въведен се като шега от някой от включилите се в апела.

Предлагаме ви текста на стихотворението „Свобода или смърт“, носител на тазгодишната Славейкова награда – за да прецените сами заслужено ли е отличието.

Свобода или смърт

Шие Райна Княгиня
знамето
и изведнъж се убожда

пада капка кръв
като бомба
пада Райна Княгиня
заспива

ще минат най-малко
100 години
докато дойде
на бял кон принцът

ще вдигне знамето
ще го развее
и ще забрави
да я целуне

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах