Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Петър, Пламен и Пол, трима композитори от първо лице

Дундаков, Джуров и Ван Брюхе с премиери на свои произведения във Военния клуб

Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ ще изпълни новите композиции на своя диригент Пламен Джуров, на Петър Дундаков и на Пол ван Брюхе. - Петър, Пламен и Пол, трима композитори от първо лице

Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ ще изпълни новите композиции на своя диригент Пламен Джуров, на Петър Дундаков и на Пол ван Брюхе.

Във време, когато шоуто е струна, която вибрира във всички изкуства, и когато дори с най-големите имена от историята на класическата музика е трудно да привлечеш публика, си е геройство да й предложиш нова симфонична музика. Петър Дундаков, Пламен Джуров и холандецът Пол ван Брюхе не се имат за герои, но са решени да го направят. Тримата ще представят свои нови композиции след броени дни във Военния клуб в концерт, наречен Strings Attached.

Творбите, създадени специално за това събитие, ще бъдат изпълнени премиерно от камерния оркестър „Софийски солисти“ под диригентството на Пламен Джуров. Публиката ще чуе Fluidum Red („Река чеРвено“) от Петър Дундаков, „Метаморфози“ от Пламен Джуров и Blood Moon Rising („Изгревът на кървавата луна“) от Пол ван Брюхе. И тъй като сериозното в изкуството днес все по-често има нужда от обяснение, а социалните мрежи ни предизвикват да говорим все по-лично пред публика – авторите ще споделят от сцената историите, закодирани в своите произведения. Тримата ще разкажат за новата класическа музика и възможното бъдеще на този проект, който преминава географските граници.

Тримата композитори са с различен опит, от различни поколения и с различни проекти зад гърба си, но в Strings Attached ги събират общите им творчески търсения и вкусове. Дундаков, когото масовата публика в началото на 90-те години познава като един от групата „Тибетски сърца“, пише съвременна симфонична музика, включително филмова (съвсем скоро ще чуем саундтрака, създаден от него за новия български филм „Възвишение“), той участва като композитор и музикален продуцент на новия албум на „Мистерията на българските гласове“ с Лиса Джерард. Пламен Джуров е позната фигура на почитателите на класическата музика у нас като диригент на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, преподавател в Музикалната академия и композитор. А холандският филмов композитор Пол ван Брюхе е автор на музиката на над 60 кинопродукции, работил с режисьори като Питър Грийнауей, работи като преподавател (включително и на Петър Дундаков, който е получил своето композиторско образование в Ротердам, Холандия).

В рамките на проекта тримата композитори ще проведат и уъркшоп на 27 октомври със студенти в Музикалната академия в София.

Концертът Strings Attached е на 26 октомври от 19 ч. във Военния клуб. 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС