Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Петър Стоянович – министър на културата или на чалгата?

Министърът на културата Петър Стоянович - Петър Стоянович – министър на културата или на чалгата?

Министърът на културата Петър Стоянович

Ново име трябва да измислите на НДК, г-н Стоянович! Трябва да стане Национален дворец на чалгата, иначе не отговаря на табелата си. На опаковката пише „култура“, а отвътре стоката ухае на шкембе чорба. Обръщам се към вас, г-н министър, защото вие сте стопанинът на фалшивия НДК. И щом във вашата каса пристигат пачките на Митко Пайнера от наема на най-престижния ни арт салон – зала 1 на НДК, поради що се срамите да се наречете министър на чалгата?

Ако не сте съгласен, защо си траете от поредната чалга вакханалия в Двореца на културата – на 25 февруари там ще се хвърлят гюбеци на Годишните музикални награди на телевизия „Планета“. Да, това събитие не се провежда там за първи път, но ако позволите да се случи отново, ще приемем, че сте поредният излишен министър на културата, който няма за цел да подпомага изкуството, да го развива и да налага вкус към него, а сте просто един касиер. Местите пари от единия джоб в другия и викате с пълно гърло „Да живей културата!“ – все едно чалга ли, или Моцарт!

Вместо вие, г-н Стоянович, срещу позора в НДК се изправи гражданското сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град“. Написали са ви писмо, за да ви напомнят какво всъщност работите.

„Превръщането на НДК в бастион на ориентализма чрез налаганата репертоарна политика непоправимо съсипва и руши имиджа на София като сериозен кандидат за Европейска столица на културата 2019, – твърдят майките. – Ето защо е крайно време ръководствата на Националния дворец на културата да прекратят кючеците, които нямат място в един истински храм на изкуствата“.

Ако сте твърде зает в мисли за културата, та не успеете да прочетете писмото на майките до 25 февруари и пропуснете момента да реагирате, те считат за редно да включите гражданска квота в управлението на НДК, както и творческите съюзи, за да изметат вместо вас чалгата от Двореца на културата и да я пратят там, където й е мястото – в кръчмата. Защото тази музика е насилие над културата! Тя заличава историята на знаменити концерти в зала 1 с диригента Емил Чакъров, с великия ни цигулар Васко Абаджиев, с оперни звезди като Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Николай Гяуров, Александрина Пендачанска… Разбирам, че тази музика е твърде сложна за разбиране от широките народни маси, особено за майсторите на щракането с пръсти.

Покажете ни, г-н Стоянович, че вие не щракате с пръсти! Подозирам, че във вашия дом не се слуша попфолк, може би стените ви треперят от „Бранденбургски концерти“ на Йохан Себастиан Бах, а съседите ви се опитват да ви заглушават с най-новата чалга на Ивана. Спокойствието ви от този факт обаче е вредно за българската култура. Ако приберете мазните столевки на Ивана и позволите тя да разтрърси други едни стени – на НДК, това е държавна политика срещу културата. Мълчанието ви бавно убива музиканта, овладявал 20 години изкуството на цигулката, за което накрая бива възнаграден със заплата в размер на социална помощ. Безразличието ви превръща добрия актьор в телевизионен комик, за когото най-висшето актьорско майсторство е да разсмива облечен в женски дрехи.

Ако наистина сте министър на културата, кажете „Не!“ на чалгата в НДК. Но публично! Заявете в национален ефир, че тази варварска орда отмива всички остатъци на цивилизация в съзнанието на българина!

Това би била първата ви крачка като министър. Следват още много. Но посоката ще е уцелена.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg