POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Петербургското кметство поиска документ, че Борис Стругацки е бил писател

През 2017 г. на сградата, в която е живял Борис Стругацки в Санкт Петербург, бе поставен портет на писателя. Почитателите му постоянно оставят цветя край него. 
Снимка: Борис Вишневски - Петербургското кметство поиска документ, че Борис Стругацки е бил писател

През 2017 г. на сградата, в която е живял Борис Стругацки в Санкт Петербург, бе поставен портет на писателя. Почитателите му постоянно оставят цветя край него. Снимка: Борис Вишневски

Инициатива за поставяне на мемориална плоча в памет на Борис Стругацки (1933 – 2012) пред дома му била посрещната от служители в кметството на Санкт Петербург с искане да им бъде предоставен документ, че е бил писател. Това съобщи в събота пред радио „Эхо Москвы” Борис Вишневски, член на градския съвет от партията „Яблоко”.

Вишневски разказва, че вече имало готов проект за паметната табела, избрано било мястото – пред дома, в който  починалият преди 7 години писател е живял, практически бил решен и въпросът със заплащането, но от Комисията по култура в общината настоявали да им бъде представено удостоверение, че Борис Стругацки наистина е бил писател.

Според Вишневски, такъв бюрократичен абсурд и невежество не характеризират по най-добрия начин Комисията по култура на Санкт Петербург.

В неделя, 14 юли, председателят на комисията Константин Сухенко коментира пред друго радио – „Говорит Москва”, че паметната плоча на Борис Стругацки няма как да се постави, ако не бъдат представени изискваните от закона документи.

„Всяка дума, която се изписва на паметна плоча, трябва да бъде потвърдена от справка в архива, за която да бъде издаден документ. Това изискване се отнася за всички такива паметни знаци. Борис Стругацки е бил също така сценарист и переводач. Но ето ние пишем, че е бил писател. А по принцип бихме могли да напишем, че е бил преводач”, заяви председателят на комисията.

Според него законодателството не може да предвиди всички възможни ситуации. Така той коментира възмущението на Борис Вишневски от чиновническото искане за документално доказателство, че Борис Стругацки е бил писател.

Борис Стругацки почина през ноември 2012 г. на 79-годишна възраст след сериозно заболяване. В края на същата година градският съвет на Санкт Петербург пое инициативата да назове улица или площад в града в чест на братя Стругацки, а също така да се постави мемориална плоча на жилищната кооперация на улица „Победа“.

Борис Стругацки е роден през 1933 г. в Санкт Петербург (Ленинград). Неговият брат и съавтор на много произведения Аркадий Стругацки (1925 – 1991) също прекарва по-голямата част от живота си в града. Прочутите автори на научна фантастика са написали заедно 27 романа и повести, три пиеси и значителен брой разкази.

Вижте още: ЗАЩО РОДНИЯТ ДОМ НА НАБОКОВ В САНКТ ПЕТЕРБУРГ НЯМА СТАТУТ НА МУЗЕЙ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90