СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Петима уволнени заради БГ Лувъра

Шефката на НХГ Бисера Йосифова смени заместника си

БГ Лувърът трябва да отвори наесен. - Петима уволнени заради БГ Лувъра

БГ Лувърът трябва да отвори наесен.

Още неотворилият музеен комплекс, неофициално известен като БГ Лувъра, вече взе „жертви”. Изпълняващата длъжността директор на Националната художествена галерия Бисера Йосифова уволни петима души от екипа си. Според пострадалите това е свързано с БГ Лувъра. Хората, които работят в него, ще бъдат излъчени от служителите на НХГ и Националната галерия за чуждестранно изкуство. Проблемът е, че в тези институции има доста дублиращи се звена, а работните места в бъдещия обединен музей са по-малко.

В уволнената петорка е доскорошният зам.- директор на НХГ Иван Милев. „Предложиха ми пост на уредник, но не го приех, защото това е унижение”, каза той пред в. „Монитор”. Схемата, по която станала възможна раздялата със служителите, е приемането на нов правилник на НХГ, в който определени хора не намерили място.

Милев се е обърнал към съда по повод освобождаването му от длъжност, а на негово място е назначен изкуствоведът Николай Ущавалийски. Бившият зам.-директор работи повече от 30 години в галерията и е минал всички стъпала в йерархията. Бил назначен за началник от предишната директорка Слава Иванова, която пък беше дисциплинарно уволнена от министъра на културата Петър Стоянович през септември миналата година. Тогава Стоянович обяви, че е подал сигнал и в прокуратурата за заради „драстични нарушения” при ремонта на НХГ и изграждането на Музея на социалистическото изкуство и на Музея на съвременното изкуство (Софийски арсенал).

От това време Бисера Йосифова, която беше зам.-директор на Слава Иванова, е и. д. директор до обявяването на конкурс. Тя е и в работната група, която решава какво да влезе в колекцията на БГ Лувъра заедно със Светлин Русев, Борис Данаилов и шефката на Галерията за чуждестранно изкуство Яра Бубнова.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg