Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Петима журналисти разстреляни в Мериленд. И прелюдията с една заплаха

„Нямам търпение доброволни отряди да започнат да разстрелват журналисти...“, писа до репортери известният политически коментатор и провокатор Майло Янопулос

Органите на реда оглеждат мястото, където е била стрелбата по журналистите от вестник „Кепитъл Газет“ (сградата вдясно) в Aнаполис, Мериленд. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Петима журналисти разстреляни в Мериленд. И прелюдията с една заплаха

Органите на реда оглеждат мястото, където е била стрелбата по журналистите от вестник „Кепитъл Газет“ (сградата вдясно) в Aнаполис, Мериленд. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петима журналисти са мъртви и двама тежко ранени след стрелба в редакцията на в. „Кепитъл газет“ в Анаполис, Мериленд, съобщиха в четвъртък вечерта местните власти. От полицията са обявили, че заподозреният за убийствата – Джарод Рамос, на 38 г. от Лоръл, Мериленд, е задържан на местопрестъплението.

Той не е носел никакви документи, краищата на пръстите му са увредени, за да не бъде идентифициран по отпечатъците и отказва да сътрудничи на разследващите. Но самоличността му е била разкрита с помощта на софтуер за лицево разпознаване.

Заподозреният е имал е дългогодишна вражда с вестника заради статия, в която се описва как е подложил на няколкомесечен онлайн тормоз жена, за което е бил съден и през 2011 г. се е признал за виновен. А през 2012-а е направил неуспешен опит да осъди изданието за клевета. Както пише в оневиняващото вестника съдебно решение, „няма нито едно доказателство, че написаното в статията не е вярно“.

Междувременно в случая бе намесено името и на друг журналист – известният десен политически коментатор и провокатор Майло Янопулос. Причината за „включването“ му, е че наскоро той лично обяви поне пред две различни медии, че иска да започнат разстрели на журналисти. Но веднага след убийствата в „Кепитъл газет“ Янопулос заяви, че го е казал само за да се подиграе с репортерите, които го търсели за коментар (по повод друга история, свързана с ресторант, който посещавал често), пише „Ю Ес Ей Тудей“.

„Нямам търпение доброволни отряди да започнат да разстрелват журналисти…“, е написал Янопулос до репортер на „Ню Йорк Обзървър“ в текстово съобщение.

Майло Янопулос

Янопулос е пратил подобно съобщение и на Уил Зомър, репортер от „Дейли Бийст“ – изглежда това е негов стандартен отговор напоследък.

Вчера, след като петима журналисти бяха разстреляни в редакцията си в Анаполис, с пост в Инстаграм Янопулос потвърди, че е „за стрелба по журналисти“, но го бил казал, за да ги подразни.

„Сега много медии ще обявят, че аз съм отворен за смъртта на журналистите – пише той. – Истината, както винаги, е обратната на това, което ви казват медиите. Аз изпратих съобщението за „разстрелите на журналисти“ като личен отговор до няколко враждебно настроени към мен репортери, които ме търсеха за коментар, за да ги подразня, и всъщност за да им кажа, но с други думи „Майната ви!“. А те го публикуваха.“

В Туитър коментарите на Янопулос бяха масово заклеймени – все пак, когато репортер те търси за коментар, не е никак неочаквано, че публикува отговора ти.

Но според Янопулос вината е на журналистите, които са разпространили думите му.

„Ако се окаже, че има дори най-малка връзка между това престъпление и моите лични, неправилно публикувани коментари, пълната отговорност за него е на „Дейли Бийст“ и „Обзървър“, които причиниха фалшива истерия от една лична шега, заедно с либералите, които се преструват, че мислят, че съм бил сериозен“, пише той.

Янопулос работеше за сайта „Брейтбарт Нюз“, но го напусна миналата година, след като се появи интервю, в което той изглежда оправдава секса между мъже и момчета. Впоследствие Янопулос обяви, че не одобрява педофилията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg