Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Петимата от РМС” отново имат паметник в София

Кметът на „Изгрев” разреши възстановяването на унищожената след демократичните промени паметна плоча на ремсистите

Снимка: Делян Георгиев/Фейсбук - „Петимата от РМС” отново имат паметник в София

Снимка: Делян Георгиев/Фейсбук

Възстановяват паметник на комунистическите активисти, известни като „Петимата от РМС”, в София. За това съобщи кметът на район „Изгрев” д-р Делян Георгиев в профила си във Фейсбук.

„Петимата от РМС” са сред ръководителите на младежкото крило на комунистическата партия в периода на Втората световна война. Преди промените от 1989-а с имената на Лиляна Димитрова, Адалберт Антонов-Малчика, Йорданка Николова-Чанкова, Александър Димитров и Свилен Русев бяха наричани много училища, читалища, държавни и общински институции в страната.

В началото на 90-те години паметната плоча с техните имена до Народно читалище „Добри Чинтулов – 1935” в столичния квартал „Дианабад” бе разрушена. Сега със съгласието на кмета на район „Изгрев” тя е възстановена със средства и труд на местни доброволци. По паметната плоча се виждат знаци, използвани от комунистическата партия – петолъчки, а надписът отгоре гласи: „Слава на героите”.

„Историята и хората, участвали по един или друг начин в нейните повратности, трябва да се помнят, да се анализират и уважават. Първо, защото историята е наша, българска, и второ, защото тя е най-добрият учител и съдник. Всеки има свое тълкувание, своя оценка и усещане за различните периоди от развитието на нашата страна, но това не трябва да е повод за разделение, омраза и реваншизъм. Миналото си е минало, няма как да го заличим, да го изтрием… Нека просто го оставим на идващите след нас, да погледнем смело в общото ни бъдеще, с разбиране и прошка към предците. Само по този начин можем да бъдем силен, единен и свободен народ. Народ, който не е роб на стари страсти и разбирания. Да живее свободна България!”, пише във фейсбук кметът от БСП д-р Делян Георгиев.

„Героите” всъщност са организатори на антидържавни акции, участници в партизански отряди, обучавани в СССР и работещи за подмяна на властта в България с комунистическа диктатура на пролетариата. Лиляна Димитрова умира в престрелка, запазила последния куршум в пистолета си за себе си. Останалите участват в множество въоръжени сблъсъци срещу властта.

Препомняме, че през 2000 г. Народното събрание на Р България прие Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС