СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Смърт, върни Тери Пратчет, дължиш му го

Хиляди подписват петиция създателят на Света на диска да бъде върнат сред живите

Рисунка на почитател - Тери Пратчет играе шах със Смърт. - Смърт, върни Тери Пратчет, дължиш му го

Рисунка на почитател - Тери Пратчет играе шах със Смърт.

Хиляди почитатели на Тери Пратчет са подписали петиция, адресирана към емблематичния му герой Смърт, писателят да бъде върнат сред живите. Авторът, който почина в четвъртък след дълга битка с Алцхаймер, е включил персонажа в почти всички от общо 40-те романа от поредицата „Светът на диска“.

Смърт не е типичният Жътвар, познат в попкултурата. Неговият образ е сред най-обичаните в творчеството на Пратчет, а най-ярко се появява в романа „Морт“. Смърт е известен с любовта си към котките, кърито и говоренето ЕТО ТАКА. Героят е популярен с това, че лично отнема душите на най-важните покойници.

Малко след новината за кончината на Пратчет, в официалният му профил се появиха четири съобщения. Едно от тях съдържа и линк към некролога му. С тях бе оформен и кратък разказ с участието на Смърт: „НАЙ-ПОСЛЕ, СЪР ТЕРИ, ЩЕ ТРЯБВА ДА ПОЕМЕМ ЗАЕДНО“, „Тери хвана Смърт за ръката и го последва през портите в черната пустиня под безкрайната нощ“. След това се появи туитът с линк към некролога и последното: „Край“.

Петицията в сайта change.org вече е подписана от близо 7000 души за по-малко от 24 часа след създаването си. Нейният автор – политическият анализатор Том Прайд, я е създал заради следната мисъл на Пратчет: „Има моменти в живота, когато хората не трябва да оставят нещата да си отидат“.

Мнозина почитатели на писателя оставят не само подпис в петицията, а и почитта си към него с цитати за смъртта. „Тери Пратчет превърна Смърт от омразна фигура в обичан герой, чиято поява всички очакват. Никой друг не го е било грижа за теб, Смърт, дължиш му го“, апелира Иън Съдърланд.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg