Петиция: Оставка за Вежди Рашидов от Комисията по култура и медии

Хулите срещу българската култура вече се превръщат в политическа присъда, се казва в текста на петицията

Вежди Рашидов. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Петиция: Оставка за Вежди Рашидов от Комисията по култура и медии

Вежди Рашидов. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Видни български интелектуалци подписаха петиция за оставката на Вежди Рашидов от Комисията за култура и медии към Народното събрание. Под настояването за оставка се виждат имената на Теодора Димова, Миглена Николчина, Марин Бодаков, Иван Ланджев, Геновева Димитрова, Тони Николов, Рени Врангова, Христо Буцев, Надя Радулова, Иван Кулеков и много други. Списъкът непрекъснато расте.

Оставка на Рашидов поиска и екипът на „Площад Славейков“, заради „мракобесните обвинения срещу журналисти и медии, които са в обсега на неговата властова позиция“ и защото „изправи хора и медии до стената“.

Вижте още: ОСТАВКА ЗА РАШИДОВ

Поводът за онлайн петицията, инициирана от проф. Георги Каприев, е същият – текстът във в. „Труд“ от 28 юни, подписан от Рашидов и озаглавен „За чистотата на духа и търговията с медийни услуги“. Според автора на подписката, хулите срещу българската култура вече се превръщат в политическа присъда.

Америка за България

Основанието за исканата оставка в петицията:

„Хулите срещу високата българска култура и стремежът за нейното дискредитиране са вече устойчива практика у нас, досега предоставяна на определен клас медии. Наскоро обаче те добиха вид на политически утвърдена присъда. Става дума за текста „За чистотата на духа и търговията с медийни услуги“, публикуван във в. Труд. Негов автор е народният представител от групата на ГЕРБ, бивш министър на културата в правителство на и сега управляващата партия и настоящ председател на Комисията по култура и медии в българското Народно събрание.

Излизащо от негово име, дамгосването – по лични имена, по институции, по съсловни групи – на творци на българската култура придобива характера на държавна политика. Парламентарно представените български политици мълчат. В тази ситуация обаче пред народните представители има отворени само два пътя. Единият е ясно да потвърдят и официализират внушенията на Рашидов. Ако са запазили усет за действителния характер на политиката и някаква мяра политическа съвест обаче, те трябва активно и спешно да помогнат на народния представител Вежди Рашидов да освободи от присъствието си Комисията по култура и медии в Българския парламент.

Апелираме за неговата незабавна оставка от този пост!“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3