Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Петиция: Оставка за Вежди Рашидов от Комисията по култура и медии

Хулите срещу българската култура вече се превръщат в политическа присъда, се казва в текста на петицията

Вежди Рашидов. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Петиция: Оставка за Вежди Рашидов от Комисията по култура и медии

Вежди Рашидов. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Видни български интелектуалци подписаха петиция за оставката на Вежди Рашидов от Комисията за култура и медии към Народното събрание. Под настояването за оставка се виждат имената на Теодора Димова, Миглена Николчина, Марин Бодаков, Иван Ланджев, Геновева Димитрова, Тони Николов, Рени Врангова, Христо Буцев, Надя Радулова, Иван Кулеков и много други. Списъкът непрекъснато расте.

Оставка на Рашидов поиска и екипът на „Площад Славейков“, заради „мракобесните обвинения срещу журналисти и медии, които са в обсега на неговата властова позиция“ и защото „изправи хора и медии до стената“.

Вижте още: ОСТАВКА ЗА РАШИДОВ

Поводът за онлайн петицията, инициирана от проф. Георги Каприев, е същият – текстът във в. „Труд“ от 28 юни, подписан от Рашидов и озаглавен „За чистотата на духа и търговията с медийни услуги“. Според автора на подписката, хулите срещу българската култура вече се превръщат в политическа присъда.

Основанието за исканата оставка в петицията:

„Хулите срещу високата българска култура и стремежът за нейното дискредитиране са вече устойчива практика у нас, досега предоставяна на определен клас медии. Наскоро обаче те добиха вид на политически утвърдена присъда. Става дума за текста „За чистотата на духа и търговията с медийни услуги“, публикуван във в. Труд. Негов автор е народният представител от групата на ГЕРБ, бивш министър на културата в правителство на и сега управляващата партия и настоящ председател на Комисията по култура и медии в българското Народно събрание.

Излизащо от негово име, дамгосването – по лични имена, по институции, по съсловни групи – на творци на българската култура придобива характера на държавна политика. Парламентарно представените български политици мълчат. В тази ситуация обаче пред народните представители има отворени само два пътя. Единият е ясно да потвърдят и официализират внушенията на Рашидов. Ако са запазили усет за действителния характер на политиката и някаква мяра политическа съвест обаче, те трябва активно и спешно да помогнат на народния представител Вежди Рашидов да освободи от присъствието си Комисията по култура и медии в Българския парламент.

Апелираме за неговата незабавна оставка от този пост!“

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах